Festival dokumentarnog filma u Temskoj okupio studente i profesionalce u ovoj oblasti. U nedelju uručenje nagrada

24. jul 2021. 22:17 Društvo Pirot Plus Online

Od 22. do 25. jula u Temskoj se održava Međunarodni festival studentskog dokumentarnog filma “Bistre reke”, pod sloganom “U napuštenom bioskopu”. Program festivala podrazumeva projekciju dokumentarnih filmova, ali i radionice. Festival organizuje Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Grada Pirota.

Milica Ilić, koordinator festivala, kaže da su utisci i organizatora i učesnika odlični, kao i da je ovaj događaj izuzetno značajan za Temsku.

Nikola Polić, istraživač pripravnik na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, koji sa profesorkom Narcisom Darijević Marković radi kao asistent na predmetu Dokumentarni film, kaže da je program festivala namenjen studentima dokumentarnog filma koji su prvi put tokom studija imali mogućnost da snime filmove. Na osnovu tema festivala organizatori su želeli da prikažu čoveka u odnosu sa prirodom što je, sa jedne strane, i razlog zbog kojeg se festival održava u Temskoj, rekao je Polić.

Na ovom festivalu prikazuju se dokumentarni filmovi iz Evrope i sveta. Po programu je predviđeno 15 projekcija filmova u takmičarskim kategorijama i 2 u revijalnom programu.

Sutra je poslednji dan festivala, kada će biti dodeljene nagrade. Nagrade će dodeljivati međunarodni žiri u sastavu Boštjan Mašera, reditelj iz Slovenije, Ana Radojičić, stručna saradnica na predmetu Filmska montaža, FDU i Aleksandar Кostić, snimatelj, redovni profesor FDU. Nagrade profesionalcima dodeljivaće studentski žiri u sastavu Nikola Polić, doktorand FDU, Olga Đurović, studentkinja Кamere i Aleksa Кosanović, student Montaže.