Evropska federacija: Zaštititi novinare, mogu da rade od kuće

17. mart 2020. 15:12 Pirot Plus Online

Evropska federacija novinara (EFJ) pozdravila je mere koje su preduzete kako bi se novinarima obezbedila sigurnost zbog izbijanja epidemije COVID 19, istovremeno osuđujući stav pojedinih poslodavaca koji prisiljavaju novinare da rade u redakcijama, prenelo je Udruženje novinara Srbije.

"Zdravlje i sigurnost novinara su prioritet. Pozivamo sve poslodavce da primene mere zaštite zdravlja novinara na radnom mestu", navedeno je u saopštenju EFJ-a i dodaje da je od svojih podružnica saznao da pojedini poslodavci ne dozvoljavaju novinarima da rade van redakcija.

"Neprihvatljivo je da pojedini izdavači ne dozvoljavaju novinarima da rade na mreži. Tehnološki alati omogućavaju savršeno ispunjavanje novinarskih zadataka na daljinu", naveo je generalni sekretar EFJ-a Rikardo Gutierez.

U saopštenju EFJ navodi da se pridružuje Evropskoj konfederaciji sindikata (European Trade Union Confederation – ETUC) koja poziva Evropsku komisiju i države članice Evropske unije (EU) da preduzmu hitne mere u skladu sa Paktom o stabilnosti i rastu i pravilima o državnoj pomoći. Te mere navodi EFJ, moraju da uključe novčanu pomoć novinarima i medijskim radnicima koji su u karantinu ili koji su višak na poslu zbog virusa COVID 19.

Posebna pažnja, ističe EFJ, treba da bude usmerena na novinare i medijske radnike koji u redakcijama ne rade za stalno, uključujući i slobodne novinare koji često nemaju ista prava i zaštitu kao ostali radnici.

Preuyeto sa portala N1info.com