Evropa pruža ruku saradnje

12. novembar 2013. 10:18 Društvo Pirot Plus Online

Krajem prošle nedelje u Belgijskom gradu Liježu održana je redovna godišnja skupština i konferencija Asocijacije evopskih pograničnih regiona. U radu Skupštine učestvovala je i delegacija Evroregiona Nišava koju su činili član Izvršnog odbora AEBR-a, Vladica Tošić, i članovi Skupštine, Milan Popović i Vidojko Panajotović. Prema rečima Vladice Tošića ove godine je bilo preko 250 predstavnika evropskih regiona od Baltika do Mediterana i od Urala do Atlantika. Tema konferencije je bila: „Prekogranična urbana i ruralna područja integracije – izazovi i šanse“. Bila je ovo prilika da se razmene iskustva sa mnogim delagacijama i da je Balkan očigledno veoma zanimljivo područje,kaže Tošić.

„ Imali smo i iskoristili sjajnu priliku da se sastanemo sa predstavnicima brojnih delegacija koje su učestvovale u radu Godišnje skupštine i konferencije Asocijacije evropskih pograničnih regiona. Takodje razgovarali smo i sa predsednikom AEBR-a Karl Hajnc Lambercom. Razgovarali smo o značaju Evroregiona Nišava u reafirmaciji i izgradnji prekogranične saradnje na zapadnom Balkanu. Ono što je vrlo važno i što želim da istaknem jeste da Evropa želi da pomogne i da pruži ruku saradnje. Sve evropske institucije, pa tako i AEBR smatraju da je pitanje prekogranične saradnje rešeno u zapadnoj, centralnoj i istočnoj Evropi, kaže Tošić. U tom smislu Evropa želi da se aktivno uključi u rad na prostoru Zapadnom Balkanu, odnosno prostoru bivših jugoslovenskih republika“-kaže Tošić.

Predsednik AEBR-a Karl Hajnc Lamberc i generalni sekretar Asocijacije Martin Giljermo Ramirez. U martu iduće godine posetiće Evroregion Nišava i evroregione na prostoru bivše Jugoslavije.