EU protiv Južnog toka kroz Bugarsku

22. april 2014. 08:54 Društvo Pirot Plus Online

Evropski parlament usvojio je neobavezujuću rezoluciju u kojoj je pozvao da se odustane od tog projekta, a bugarski mediji preneli su da je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo rekao bugarskim zvaničnicima na sastanku iza zatvorenih vrata da moraju da zaustave Južni tok, prenosi portal Vesti online.

"Želim da upozorim Bugarsku da bude oprezna u sprovođenju projekata gasovoda s Rusijom i da se radije opredeli za druge gasovode koji će omogućiti diverzifikaciju energetskih izvora zemlje. U Bugarskoj postoje ljudi koji su ruski agenti", rekao je Barozo početkom aprila na tom tajanstvenom sastanku sa kog su detalji ipak procureli.

Međutim, prošle nedelje bugarski ministar ekonomije i energetike objavio je da će projekat Južni tok napredovati prema planu. Odnosi EU i Rusije jesu zahladneli, ali Bugarska namerava da ove godine započne izgradnju Južnog toga, rekao je ministar Dragomir Stojnev.

Dosad je bilo planirano da gasovod Južni tok - koji bi dopremao gas iz Rusije u Bugarsku, Srbiju, Hrvatsku, Mađarsku, Sloveniju, Italiju i Austriju trasom ispod Crnog mora - počne da radi 2015, bar u prvoj fazi. Međutim, EK je u decembru 2013. objavila da je za EU taj projekat protivzakonit jer bilateralni ugovori koje je Rusija sklapala sa svakom zemljom ponaosob nisu u skladu s energetskim propisima EU.

Sada, posle ruske aneksije Krima, EU još više pojačava politički pritisak kako bi zaustavila Južni tok.