Episkop niški Arsenije: Sa verom, nadom i molitvom Pirot napreduje. Preseveta majka bogorodica će štititi ne samo ovaj grad već i sve hrišćane koji joj sa verom i ljubavlju pristupaju.

28. avgust 2018. 14:20 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Danas, na Veliku Gospojinu ili letnji Vaskrs, Pirot je na svečan način proslavio svoju Slavu. Od kako je Slava ustanovljena, pre nekoliko godina, u Hramu Uspenja Presevete Bogorodice u Tijabari održava se svečana liturgija. Kao i prošle, tako i ove godine, svečanu liturgiju sa sveštensvom služio je Episkop niški Arsenije. Okupljanje vernika počelo je oko 8 časova kada su srdačno pozdravili dolazak Preosvećenog Vladike niškog Arsenija. Porta Hrama u Tijabari bila je ispunjena do poslednjeg mesta, a veliki broj vernika čekao je ispred Hrama na početak litije.

Obično litija počne kruženjem oko Hrama, ali ovog puta zbog izgradnje parohijskog doma, koja je u toku, krenulo se odmah posle Svečane liturgije Ulicom Kneza Lazara, Pašićevom, Srpskih vladara do Uprave grada. Slika dovoljno govori o broju gradjana koji su bili u litiji, ali važno je napomenuti da je mnogo veći broj Piroćanaca izašao na ulice i srdačno pozdravljao litiju.

Dolaskom ispred Uprave grada Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški Arsenije presekao je Slavski kolač.

Preosvećeni Episkop niški Arsenije, pozdravljajući okupljene gradjane, istakao je da je današnji praznik letnji Vaskrs. Čestitajući Slavu grada Piroćancima poželeo je da Pirot i dalje napreduje sa verom, nadom i molitvom.

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, je takodje poželeo svojim sugradjanima mnogo sreće i zdravlja istakavši da Pirot beleži vidan napredak i razvoj od kada slavi Veliku Gospojinu.

Na kraju priredjen je prigodan kulturno umetnički program u organizaciji Doma kulture.