EKSKLUZIVNO! Ljubiša Marković, staratelj Rišaira Živkovića: Moj Riči! Dedi, odlučio sam idem u Zvezdu! (Istinita priča o Ričiju “iz Pirot”!)

13. septembar 2021. 11:28 Sport Pirot Plus Online

Sećam se jednog leta, bilo je sigurno pre petnaestak godina, tamo u Senjaku, to je fudbalski centar Pirota , Marjan Ćirić, danas direktor Ekonomske škole, doveo je malog crnoputog dečaka na trening Radničkog. Trener je u to vreme bio Dušan Manić, Durca. Sa njim je bio Ljubiša, koga sam se setio iz vremena letnjeg Tunira u malom fudbalu. On, Bari , Džin, Musa, Durca...

 Posle nekoliko dana, mali vragolan, koji je s loptom umeo sve, otišao je. Bio je zanimljiv deci. Pričalo se u gradu, da je simpatičan dečkić tamne puti došao u Radnički. Nije, mali Rišairo sa svojim dekom, Ljubišom Markovićem, vratio se u Groningen.

Ostala je slika sa bratom Nikolom, sinom Marjana Ćirića, direktora Ekonomske škole  koji je ujak Ričiju!

... Negde pri kraj ovog leta počela je priča o Rišairu Živkoviću.  Iskreno, svaki dan sam pratio šta se dogadja I nestrpljivo očekivao da se onaj tamnoputi dečkić, sada momčina, vrati u Srbiju. Da obuče crveno beli dres.
 Moj prijatelj Marjan Ćirić me o svemu obaveštavao. Najavio je da će Ljubiša ponovo doći u Pirot.

Kakva prilika da se vidimo, da vratimo priče iz prošlosti. Nadao sam se , naravno, da Rišairo ostane u Zvezdi.

Prošle subote, oko 12h, Marjan i Ljubiša sedeli su u kafiću preko puta Crkve. Razumeo sam njegovu želju da se ne "slika" kako to kažemo.

Hoću da ti pričam, ali bez videa, rekao mi je !

Marjan je sedeo za stolom nama. Rodjeni partizanovac, slušao je svaku reč.

Ljubiša, uvek racionalan, pravi "Holandjanin" meri svaku reč i seća se svakog detalja.

Mediji su svašta pisali, reče. Ovo je jedina istina o mom Ričiju!

Pričaj druže!

...............................................................................

...Rišaira smo usvojili kada je imao godinu dana. Morao je neko da ga usvoji. Ostao je kod nas do punoletstva, bio je interesantno i vrlo inteligentno dete. Odmalena je voleo da se dokazuje i bude najbolji, ali kad dostigne vrhunac u nečemu, otad ga to ne bi više toliko interesovalo, takav je  bio i u fudbalu.

Dedi...

Bio je odličan đak i u osnovnoj i u srednjoj školi, nije pravio nikakve probleme. I dan danas me zove Dedi! Kad god može telefoniramo, a srpski priča korektno, sem što ponekad pogreši padež.

Odmah po završetku srednje škole potpisao je ugovor za Groningen. Još kao dete isticao se po brzini. Iako nije moj sin, težio sam da u porodici imam dete koje trenira fudbal da bih mogao da radim s njim. Verujem da ima pirotske gene. Imam sina Marka i ćerku Jelenu i Rišairo se uvek lepo slagao sa njima. Prihvatili su ga kao brata a, inače, Riči je mnogo mlađi od njih.

 Dedi, ja ne volim fudbal

    Počeo je u nekom amaterskom fudbalskom klubu blizu naše ulice. Imao je samo 4 godine. Kada sam mu rekao da želim da ga upišem na fudbal, Riči mi je rekao: "Dedi, ja ne volim fudbal“! Ubedio sam ga da proba, pa ćemo da se dogovorimo za dalje.

   Jako brzo je našao drugare tamo i nije se pokajao što sam ga upisao. Prošlo je neko vreme, on je vredno trenirao i već se videlo da je Rišairo generaciju, dve ispred svojih vršnjaka. Brzo je shvatao i upijao sve od trenera, jednostavno, rekao bih da je za to i rođen. Međutim, on ode, odigra utakmicu, i to je to sto se fudbala tiče. Nije na ulici nikad igrao fudbal, uvek ga je interesovalo nešto drugo.

   Skauti brojnih klubova su ga brzo primetili. Bio je neki turnir  za mlađe, u našem gradu gde je učestvovao i Ajaks. Riči im je dao 2 gola. Uvek je igrao špica.

Riči je postao prvotimac sa 16 godina!

    Nedugo zatim otišao je u Groningen, a interesantno je da je Ajaksu i PSV-u uvek davao golove. Tako se i probio do nekih visina. Sa 16 godina debitovao je za prvi tim Groningena, zamalo da da gol na prvoj utakmici. Bio je najbolji strelac  sa 16 golova !!! Koliko se sećam, to je bio novembar 2012. godine.

   Nisam dozvolio da Rišairo odmah ode u Ajaks, već je još neko vreme ostao u Groningenu, uprkos njegovoj velikoj želji da ode tamo. Odlučivao sam o njemu kao da sam mu otac. Inače, čista slučajnost je Ričijev prelazak u prvi tim.

   Treneri su se već bili dogovorili oko njegovog angažmana u B timu Groningena. On je zaista pokazao mnogo na treninzima, čak je davao golove i prvom timu. U međuvremenu struka je odlučila da ga prekomanduje da trenira sa prvim timom i sećam se da sam ga gledao na prvom treningu i da sam uočio njegov inat da im se odmah pokaže. Momentalno ih je impresionirao i posle mesec dana on je već bio u protokolu. U Groningenu se zadržao godinu i po dana, davao je golove, bio je saigrač sa Filipom Kostićem. Dvanaest golova dao je u prvenstvu i tri u kupu za jednu polusezonu .

  Sećam se da su Mitar Mrkela i Savo Milošević dolazili kod nas da pričamo o tome da nastupa za našu reprezentaciju. Naravno, pristali smo, ali nam fudbalski savez Holandije to nije dozvolio.

 Rišairo u Ajaksu !

   Posle Groningena potpisao je za Ajaks koji je tada trenirao Frank de Bur. Mislim da je Frank unazadio Ričija. Tamo je bio dve ili tri godine, ne sećam se, paralelno je nastupao za mlađe selekcije reprezentacije Holandije.

    Pre nego da ode u Ajaks, bilo je to 2013. godine za Ričija su se interesovali i Real i Barselona. Govorili su da je "novi Roben"!

*Potpisivanje Ugovora sa Ajaksom na Johan Cruijff Areni

     Prve godine u Amsterdamu sam ga često posećivao jer je otišao tamo sa 17 godina. Maloletan je bio, tinejdžerski dani, morao sam da vodim računa o njemu. Mark Overmars, tadašnji direktor Ajaksa, rekao mi je da imaju plan za Ričija i da će ga individualno trenirati De Bur, Bergkamp i Bošman. U to vreme se Rišairo razočarao. Dogovorili smo da tu prvu sezonu u Ajaksu provede u B timu i da povremeno bude i u prvom timu.

*Riči Zivković u dresu Ajaksa, Bron: Socrates Images

Iako je sve išlo dobro i iako je imao dobro društvo tamo, tad je počeo mentalno da pada zbog De Bura. On ga uzme iz B tima gde je davao na desetine golova, obeća mu da će da ga pusti u igru za prvi tim, ali on dobije šansu svega par minuta. Često je bio nervozan, pričao sam mu da mora da bude strpljiv i da će dobiti šansu sve dok ga De Bur na jednu utakmicu nije poveo kao 19. igrača i ostavio ga na tribinama. Tad se nešto promenilo u njemu i pričao mi je da više ne mari za Ajaks. Tu je dokazao da je čvrst karakter, posle te utakmice nije više davao golove za rezervni tim.    

Ostende

Kada je završio s Ajaksom otišao je u Belgiju, u Ostende. Tada sam mu dao „odrešene ruke“ i rekao da ako misli da će mu tamo biti kako treba da bude, da slobodno može da ide. Iskreno, da sam na njegovom mestu na to ne bih pristao. Dok je bio u Groningenu živeo je s nama, a već kasnije se brzo osamostalio i, naravno, posao više nije dozvoljavao da živi s nama.

Kina i Šefild

   Posle Belgije put ga je odveo u Kinu, tamo je proveo sezonu pa je posle toga otišao na pozajmicu u Šefild, u Englesku. Tamo je počeo dobro, ali je ubrzo usledila pandemija pa je tamo ostao svega polusezonu. Vratio se brzo u Kinu, tamo je igrao zajedno sa Duškom Tošićem i odatle potiče to poznanstvo. 

Zvezda, moj san !

Bili smo u Amsterdamu kod njegovog menadžera kada nam je on saopštio da je Rišairo na meti Crvene zvezde. Riči je prvo rekao da nije to za njega. Interesovao se i Jang Bojs, Panatinaikos i još neke ekipe. Vratili smo se kući i konsultovali oko prelaska u Zvezdu. On je uvek bio u fazonu: „Ma, šta ću ja tamo!“. To veče me zove Mitar Mrkela, a njega Duško Tošić. Rekao sam Ričiju da mi do sutra javi šta je odlučio, javio mi se naravno i rekao mi da još uvek ne zna šta da radi. Tad sam mu savetovao da sedne u avion i dođe u Beograd da stekne utisak i kasnije donese konačnu odluku.  Poslušao me. Otišao je u Beograd. Ja sam ostao u Holandiji! Kada sam ga kasnije upitao kakvi su utisci, rekao mi je da je zadovoljan i da mu se Beograd sviđa.

Zvala ga je i Boavista, portugalski klub. I dalje je bio u nedoumici, Portugalci su navalili i rekli mu da do kraja dana donese odluku. Dva tri dana, ili noći bili su u pitanju. Gde će!? Ja sam naravno, kao Zvezdaš  bio da ide u Beograd!

    Srećom, odlučio je da pređe u Zvezdu i bio sam s njim na potpisivanju ugovora. Vozio sam cele noći iz Holandije. Bio sam strašno umoran. Čak i neraspoložen. Nisam bio za bilo kakve odluke!  Imali smo zaista lep doček i nedugo zatim smo otišli da gledamo Zvezdu protiv Čukaričkog. Sutradan je sve bilo drugačije.  

Dedi, ostajem ovde. Srećan sam zbog tebe i Zvezde, rekao mi je.

Riči je imao preglede, sve je prošlo kako treba.

 Pirot  

Riči je par puta dolazio u Pirot kad je bio mali, koliko su obaveze to dozvoljavale. Poseduje dvojno državljanstvo otkad se mlada reprezentacija Srbije interesovala za njega. Njegova glavna karakteristika je brzina i dobra tehnika.  

Ovih dana sam u Pirotu. Čujem se sa njim. Trenira. Dobro je. Biće mu potreban period da se vrati potpuno. Imao je pauzu.

Pirot,  detinjstvo, Parni valjak, Džin, Bari, Musa, Durca, Peša

   U Pirotu mi je lepo, kao i uvek.

   Kao dečko od 15 godina otišao sam kod roditelja. Oni su bili u Holandiji.

   Pirot ne zaboravljam! Moje detinjistvo.  U mojoj rodbini u Senjaku svi su bili sportisti. Sika Ćirić, Mališa, Fuksan, Dule Krstić, njegov otac, Marjan Ćirić, direktor Ekonomske, igrao je fudbal. Šalimo se da je Riči na njega brz.

Nikada neću da zaboravim moje drugare. Bili su zvezde u to vreme. Parni valjak, turnir u malom fudbalu Paunov memorijal. To ostaje za uvek. Džin, Bari, Durca, Musa, Peša.  Jedva sam čekao da iz Holandije dodjem. Uvek sam "gađao" da to bude u julu kada je Turnir. Mića "Ovca", je zatvarao kafić MM kada je Turnir. Pričao sam u Holandiji, pokazivao slike, nisu mi verovali. Prepun stadion...

 Srce me boli. Nisam mogao da verujem da Džina, Barija, Durce više nema.

 U Pirotu sam, idem da gledam Zvezda – Braga !

   I da vam kažem, ova priča da navija za Partizan  nije istinita.  Partizan je jednom igrao u Holandiji i on je šaleći se pomenuo. Bio je mali! U mojoj kući svi vole i navijaju za Zvezdu. Riči je 18 godina živeo sa nama. Nije moglo da se desi da ne bude Zvezdaš!!

   Ovih dana sam ovde u Pirotu. Grad je sve lepši. U našoj ulici u Senjaku često se okupimo. Pekli smo paprike, pravili zimnicu. I to me podsećalo na moje detinjstvo!

   Možda ću da ostanem da gledam derbi  Zvezda – Braga. Čujem se sa Mrkelom . Njemu svaka čast  koliko je bio uporan.

    Vidite kakav je život.

 Otišao sam sa petnaest godina. Tamo sam se oženio, imam sina i ćerku. Rodio se Riči, došao kod nas i tu ostao!  Od prve godine je u mojoj porodici.

Išli smo životom i Riči i ja. Borili se. I eto, svuda smo prošli, Riči je došao kući, u Senjak. U Srbiju. U Zvezdu!

Nadam se da će, dok ne odem u Holandiju da dođe. Kao dete je dolazio često.

Moja životna želja bila je i ostala da Riči igra za Zvezdu. Ostvarila se.

Sada ima 25 godina. Voleo bih da igra dugo ovde.

  A voleo bih i da se jednog dana  vratim u Senjak. U moj Pirot, u Srbiju! Tu mi je srce, duša, detinjstvo!

.................................................................................................

Napomene: Ljubiša Marković – "Dedi"  je rodjeni brat bake Rišarija Živkovića. Rođen je u Pirotu . Bio je staratelj Rišariju do punoletstva. Danas živi u Holandiji.  Imao je firmu za gradjevinske radove. Oženjen je, ima sina i kćerku.

 Rišairo nosi devojačko prezime svoje majke.

Debitovao je za Crvenu Zvezdu, u subotu, 11. septembra 2021. u utakmici sa ekipom Proletera iz Novog Sada. Ušao je u drugom poluvremenu, umesto povređenog Pavkova

Rišario Živković Wikipedia LINK

*Foto lična ahiva Ljubiše Markovića