EKSKLUZIVNO Koridori Srbije: Završetak sanacije odrona na kosini Osmakovo u drugoj polovini 2023. godine

24. novembar 2022. 15:42 Gradska hronika Pirot Plus Online

Na putu Pirot - Bela Palanka pre dve godine, usled obilnih padavina, došlo je do odrona dela brda kod sela Crnoklište. Pre sanacije urađena su brojna, neophodna ispitivanja i izrađen projekat. S obzirom da su radovi počeli juče, bili smo na licu mesta i objavili prilog. 

Obratili smo se i Koridorima Srbije, a danas dobili odgovor koji prenosimo u celosti:

Kosina Osmakovo na putu Pirot – Bela Palanka kod sela Crnoklište ne nalazi se u zoni autoputa E80, već u zoni paralelnog nekomercijalnog puta koji je pušten u javni saobraćaj 28.12.2016. godine. Nakon obilnih padavina u decembru 2021. godine, uočene su nestabilnosti na kosini, zbog čega je zatvorena leva saobraćajna traka uz postavljanje propisane saobraćajne signalizacije.

Posle sprovođenja opsežnih geoistražnih radova i izrade projektne dokumentacije sa tehničkom kontrolom, Izvođač radova „Trace“, je dana 17.11.2022. godine otpočeo radove na sanaciji kosine Osmakovo od km 58+160 do km 58+493.

U toku su radovi na iskopu za rasterećenje kosine i odvoz kliznutog materijala, sa stabillizacijom klizišta sa dva reda šipova, čeličnim ankerima i geokompozitnom mrežom.

Radovi će biti završeni u drugoj polovini 2023. godine, uz neprestano odvijanje saobraćaja i najviši stepen bezbednosti svih učesnika.

Odeljenje za odnose s javnošću, 24.11.2022.

Našu objavu od juče, kada smo zabeležili radove na sanaciji odrona možete pogledati OVDE