EKSKLUZIVNO! Junaci ovog vremena! Dr Milan Elenkov, anesteziolog (2): Hod po tankoj liniji života!

09. maj 2020. 20:30 Korona virus Pirot Plus Online

Dok smo sinoć pripremali  drugi deo razgovora sa dr Milanom Elenkovom, stizale su različite informacije. Testiranje na većem uzorku bilo je u Policiji, rekla je juče dr Zec, troje policajaca pozitivno, jedna dama koja radi na šalteru takodje, pominju se još neki naši sugradjaani. Bez neke posebne panike, jer virus, kako kažu lekari zaista slabi, ali, treba znati sve, kako bi naš odnos prema sebi i okolini, bio obazriv.

...........................................................................................

Dr Milan Elenkov je na neke moje poznanike ostavio dubok trag i jak utisak. Možda zato što je poslednji govorio za naš Portal, ili zato što je o nekim detaljima bio potpuno otvoren.

Sinoć do kasno Ivana je montirala devet segmenata od kojih smo priredili sedam koje ćemo postaviti. Evo kako izgleda papir na osnovu kojeg ona montira segmente. Meni za ovo treba više od sata, za njenu montatužu mnogo više. U sekundu!!

 Pokušavam od juče da čujem nekoga od naših lekara, ali nisam uspevao. Saznao sam da dr Živić ide u ponedeljak, da je još uvek ovde, a da su Moma i Milan od četvrtka u Kliničkom centru. Zvaću ih, jer bih objavio i informaciju o tome, šta su zatekli kada su se vratili u novu zgradu Kliničkog centra.

Ovih dana sam razgovarao i sa našim pirotskim lekarima, svima su posebno teško padale informacije o izgubljenim životima njihovih kolega.  Doktor Milan Elenkov rekao mi je da je mnogo toga bilo nepoznatog i da je privikavanje i upoznavanje s virusom za mnoge bilo kobno.  

Dr Elenkov, po završetku dežurstva

Pratili smo svakodnevno informacije. Svet je globalno selo, zaista je bilo tako. Dolazili su Kinezi, Rusi, Amerikanci imali svoju teoriju, Italijani kao i mi u početku učili od Kineza, Rusi su imali svoju teoriju, Francuzi svoju. Od koga smo mi učili doktore!?

U početku pandemije bila je velika borba za respiratore. Kasnije, u traganju za nekim novim rešenjima, bilo je različitih mišljenja.

Polako smo ulazili u deo razgovora, kada sam se, posle svega što sam pratio svih proteklih dana, posle razgovora sa Milanom Živićem, Momom Bojkićem, morao da pitam i dr Milana Elenkova, šta savetujete doktore!?

Činilo se tih dana kada smo strepeli od informacije do informacije, da je možda spas bio u testiranju. Da se razdvoji kijavica, od virusa, recimo. Testiranje je naravno bilo rešenje. Kako je bilo više testova, to se i broj obolelih povećavao.

U jednom trenutku, kako se bližio kraj razgovoru, postavio sam prosto sugestivno pitanje, u želji da nas dr Elenkov ohrabri.

Dr Elenkov sa koleginicom u KC Niš

Dok smo razgoovarali dr Elenkov i ja, "išao" je  je direktan prenos sednice Skupštine Srbije na kojoj će biti ukinuto vanredno stanje.

Stižemo polako i do kraja razgovora. Trajao je dugo, više od sat vremena. Umorio sam čoveka u želji da vam što više utisaka, poruka prenese. Da shvatimo da ćemo u narednom periodu morati da živimo, imajući stalno u mislima, da je virus tu negde oko nas! Kako da se štitimo? Priroda može da pomogne, sunčevi zraci, ali, zar ih nema i u zemljama gde je još toplije, a virus se pojavio!

Rođendanska torta za dr Elenkova

Rekao sam doktoru Elenkovu da su naši sugradjani ponosni na naše lekare. Da su u komentarima ljudi izrazili izuzetno poštovanje i poziv da se u 20 časova aplaudira pirotskim lekarima!

Na kraju, ne mogu, a da još jednom, po ko zna koji put ne izrazim divljenje prema Milanu, Momi, Milanu, Draganu (sa njim ću razgovarati u ponedeljak).  Dok ih slušate i gledate, verujem da je i vama često zastajao dah. Ovo što su činili i dalje čine postalo je više od nastojanja lekara da spasi nečiji život, sve ovo njihovo ostaće upamćeno, po ogromnoj, neverovatnoj energiji, brizi da sačuvaju ljudske živote. 

Predlažem vam, da pronadjete vremena i pregledate sve razgovore. Ubedjen sam da ćete biti bogatiji za saznanje u kakvom to trenutno vremenu živimo, da osnažite svoju volju, ali i da shvatite da je u životu iznad svega najvažnije biti hrabar, častan i uporan čovek.

To su pirotski lekari pokazali i dalje pokazuju.

   Hvala vam dobri ljudi!