EKSKLUZIVNO!(4) Profesor Milan Stavel, trener, specijani izveštač iz Katara! Prvo veliko iznenađenje na Mondijalu

23. novembar 2022. 13:38 Sport Pirot Plus Online

Pozdrav svim čitaocima portala iz Dohe. Danas je treći dan svetskog prvenstva i krenuo sam u šetnju kroz Msheireb Downtown Doha.

Za ovu interesantnu šetnju odlučio sam se  iz dva razloga: jedan je, što je ovo novi grad u gradu koji je postavljen uz Souq Wakif,stari trgovački i turistički deo Dohe a sam Msheireb (Mšeirib) je novi trgovački i biznis centar Dohe. Grad je napravljen na osnovama tradicionalne arhitekture u modernom izdanju, sa puno restorana,muzeja i elegantnih vila i stanova u arapskom stilu. Koristeći iskustva iz prošlosti kada nije bilo rashladnih uređaja, arhitekte su napravile prirodan način hlađenja u ulicama i između zgrada, i na taj način se došlo do značajne uštede električne energije, jer prirodno strujanje vazduha omogućava i u najvrelijim letnjim danima, prijatan osećaj.

Drugi i važniji  razlog posete Msheireb-u je jedna interesantna izložba  slika,trofeja,dresova,kopački najvećih igrača Južne Amerike, a to su Pele i Maradona. Stariji navijači će se uvek sećati Pelea i Maradone, jer su zaista bili umetnici u kopačkama.

Postavljene su i njihove statue,ispred kojih je velika gužva od navijača koji čekaju da se slikaju.Znamo da je Brazil osvojio pet titula a Argentina i Urugvaj po dve titule svetskog prvaka.

Izložena je i replika trofeja Žila Rimea, kojem su reprezentativci Jugoslavije ( Srbije) bili najbliži u Montevideu 1930-te godine.

Ovo je bilo današnje putovanje kroz zanimljivosti koje su vezane za svetsko prvenstvo u Dohi.Do novog javljanja uživajte u čarima koje nudi magična fudbalska igra, jer su iznenađenja uvek prisutna,u šta smo se uverili i danas,kad je Saudijska Arabija pobedila Argentinu sa sjajnim Mesijem na čelu.

Saudijska Arabija je odigrala taktički veoma dobru utakmicu sa visokim i srednjim blokom,koji je iznenadio Argentince i saudijci su jednom mirnom i staloženom igrom dobili jednog od velikih kandidata za titulu. Reprezentacija Tunisa za mene nije iznenađenje,gledao sam ih prošlog decembra na Arab kupu gde su izgubili u finalu od takođe sjajnih Alžiraca i oni kao i sve severnoafričke reprezentacije igraju bez straha i znaju da igraju veoma prosto i dosta unapred a usput imaju i veliku podršku svojih navijača, koji su posle utakmice slavili ulicama osvojeni bod.Danska možda na ovom prvenstvu ne ponovi igre sa prošlogodišnjeg evropskog prvenstva. U izjednačenoj utakmici, Poljaci su promašili penal i nisu mogli da se izbore sa upornim Meksikancima,koji igraju dopadljiv južnoamerički fudbal.Uporedo pišući ovaj izvještaj, gledam Francusku i Australiju i još jedna u nizu povreda za francusku reprezentaciju, koja je najviše oslabljena neigranjem Pogbe,Kantea,Benzeme i sada Lukasa Ernandesa.