Ekskluzivni video materijal i fotografije - Mihajlovićeva u Sofiji: Različiti dobavljači gasa i zajedničke rezerve gasa prioritet za regionalnu bezbednost

05. maj 2022. 13:30 Privreda Pirot Plus Online

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je da su diverzifikacija u gasnom sektoru i rad na zajedničkim strateškim rezervama ovog energenta ključni za regionalnu bezbednost i da je za Srbiju prioritet završetak gasne interkonekcije sa Bugarskom.

Ona je to rekla u Sofiji, gde učestvuje na ministarskom sastanku „Jugoistočna energetska tranzicija – regionalna saradnja za energetsku bezbednost, diverzifikaciju i tranziciju“, a na kojem, pored Srbije i domaćina Bugarske, učestvuju i Rumunija, Severna Makedonija, Grčka, Ukrajina, Turska i Azerbejdžan, kao i direktorka Direktorata EК za energetiku i predstavnici Sekretarijata Energetske zajednice.

„Različiti putevi nabavke i dobavljači gasa i nafte jedini su način da jedna država bude stabilna, jer kada je jedna država nestabilna, onda to utiče i na čitav region. Sastanak je osnova za sve odluke koje ćemo kao region donositi, u saradnji sa EК i Sekretarijatom Energetske zajednice, uključujući koordinisano sprovođenje planova, zajedničku kupovinu i skladištenje, kao i dalju izgradnju interkonekcija. Suština je da razgovaramo o zajedničkim strateškim rezervama gasa, da vidimo koje interkonekcije su nam potrebne, da razgovaramo o tome da zajedno nabavljamo gas u budućnosti“, rekla je Mihajlovićeva.

„Razgovarali smo i o električnoj energiji, zelenoj agendi, novim kapacitetima, o svemu što može da obezbedi energetsku, a samim tim i ekonomsku stabilnost. Diverzifikacija pravaca i snabdevača, povećanje rezervi i investicioni planovi ključni su za energetsku, ali i nacionalnu bezbednost svih zemalja regiona. Pored interkonektora Niš-Dimitrovgrad, želimo da se povežemo i sa Severnom Makedonijom i sa Rumunijom, i o tome ćemo razgovarati“, rekla je potpredsednica Vlade.

КABINET POTPREDSEDNICE VLADE
MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIКE
PRES SLUŽBA