Edukacija za palijativno zbrinjavanje VIDEO

16. april 2014. 14:49 Društvo Pirot Plus Online

Nacionalni koordinator za palijativno zbrinjavanje prim. dr Nataša Milićević, boravi u četvorodnevnoj poseti Opštoj bolnici Pirot u cilju edukacije medicinskog kadra u pogledu palijativne nege. Inače, jedinicu za palijativno zbrinjavanje u pirotskoj bolnici otvorila je krajem prošle godine, Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović. Dr Milićević pohvalila je pirotsku bolnicu kao ustanovu koja je dobro osmislila jediicu za palijativno zbrinjavanje i rekla da očekuje da će pacijetni imati veliku korist od ove jedinice.Na današnjoj konferenciji za medije, koja je organizovana u amfiteatru bolnice, dr Milićević je objasnila značaj palijativnog zbrinjavanja koje predstavlja novi koncept na našim prostorima, i podrazumeva da pacijenter čija je bolest neizlečiva boravi u palijativnoj jedinici u cilju da se utiče na kvalitet njegovog života.

Direktor Opšte bolnice dr Goran Petrović, kaže da službe u domovima zdravlja pružaju palijativnu negu putem službi kućnog lečenja kad god je to moguće i očekuje da palijativno zbrinjavanje počne da funkcioniše u skladu sa propisanim smernicama

Prim. Dr Nataša Milićević, pojasnila je koji su to simptomi kada se pacijent upućuje u palijativnu jedinicu.

Dr Jelena Denčić , internista u Opštoj bolnici, kaže da je palijativna jedinica mesto gde bi pacijenti trebalo da provedu do dve nedelje dok se reši neki osnovni problem. Dr Denčić napomenula je da je uspostavljena odlična sardnja sa palijativnom negom Doma zdravlja gde je utvrđen put pacijenta od jedne do druge ustanove. Dr Nataša Milićević napomenula je da su sva četiri medicinska fakulteta prihvatila model za nastavu iz oblasti palijativne medicine i da je Ministarstvo zdravlja je krajem prošle godine donelo odluku za odobravanje specijallizaija iz oblasti palijativne medicine, koje su inače deficitarne.