Dve nove varijante za spas AHA Mura Prvi maj VIDEO

09. oktobar 2014. 12:18 Privreda Pirot Plus Online

Za radnike AHA Mura rešenje će biti pronadjeno, zaključak je današnjih razgovora u Opštini.

Željko Sertić, ministar privrede i njegovi saradnici razgovarali su danas u zgradi Opštine Pirot o trenutnoj situaciji u AHA Mura Prvi maj. Razgovoru su prisustvovali njegova ekselencija Franc But ambasador Slovenije u Srbiji, Stevo Radovanović, stečajni upravnik, predstavnici SIEPA-e, Vladan Vasić, predsednik Opštine Pirot, koji je i domaćin sastanka, načelnik Okruga Aleksandar S. Ćirić, Miša Flegar direktorka Fabrike, Slaviša Svilarov finansijski direktor, Vladica Marinković ASNS i Saša Potić, sindikat Nezavisnost.

Postoje dva predloga da se AHA Mura Prvi maj spasi. Predložene varijante razmatrati ministri privrede Srbije i Slovenije uz asistenciju Steva Radovanovića stečajnog upravnika.

Prema rečima Slaviše Svilarova, treba očekivati da se od utorka krene u realizaciju modela koji se u ponedeljak dogovori. Rešenje za prvi maj će biti nadjeno, pitanje je samo za koju će se varijantu odlučiti oba ministarstva.

Aleksandar S Ćirić, načelnik Okruga, rekao je da je ministarstvo privrede pokazalo značajno interesovanje da se pronadje rešenje za pirotsku fabriku.

Stevo Radovanović, stečajni upravnik, zadovoljan je ishodom današnjih razgovora, najavljujući da će sa svoje strane dati doprinos rešenju krize.

Rezultatima razgovora bili su, konačno, zadovoljni i predstavnici oba sindikata

Željko Sertić ministar privrede, po završetku sastanka nije se obratio novinarima, rekavši da je takav zaključak prisutnih. Najavio je da će se Ministarstvo privrede ubrzo obratiti saopštenjem.

Saopštenje Ministarstva privrede

SERTIĆ: DRŽAVA TRAŽI REŠENJE ZA „AHA MURU“


Ministar privrede Željko Sertić razgovarao je danas u Pirotu sa rukovodstvom i predstavnicima sindikata kompanije „Aha Mura Prvi maj Pirot“ o rešenju problema u ovoj kompaniji.

Ministar Sertić objasnio je učesnicima sastanka da Srbija neće aktivirati bankarsku garanciju u slučaju kompanije „Aha Mura Prvi moj Pirot“, jer je zajednički interes da fabrika opstane i nastavi sa proizvodnjom.

Dogovoreno je da se narednih dana ministar Sertić sretne sa slovenačkim kolegom, ministrom ekonomije Jožefom Petrovičem, kako bi u direktnom kontaktu došli do optimalnog rešenja koje bi omogućilo da fabrika nastavi sa radom.

„Zajedno ćemo doći do rešenja, jer kupci za proizvode „Aha Mure Prvi maj Pirot“ postoje i svima je interes da fabrika opstane i nastavi sa proizvodnjom i da sačuvamo radna mesta“, rekao je ministar Sertić.

Sastanku su prisustvovali i ambasador Slovenije Franc But, predstavnici lokalne samouprave i stečajni upravnik „Aha Mure“, Stevo Radovanović, koji su, takođe, izrazili spremnost da pomognu u rešavanju problema.