Dva prva mesta za učenike pirotske Gimanzije na Međunarodnoj olimpijadi „Lik Rusije“

11. maj 2020. 13:28 Društvo Pirot Plus Online

Učenici Gimnazije u Pirotu ostvarili su izuzetan uspeh, osvojivši dva prva mesta u dve kategorije, na pestižnoj Međunarodnoj olimpijadi „Lik Rusije“ u organizaciji Srednje škole pri ambasadi Rusije u Beogradu. Gimnazija je osvojila prvo mesto za scencki prikaz o zadatoj temi pod nazivom Veliki otadžbinski rat i 75. godišnjica pobede. Scenski prikaz pod nazivom „Помните“ pripremila je i uobličila profesorka Gimnazije, Marina Marković Vacić. Orkestar Gimnazije, pod dirigentskom palicom profesorke, Anite Nikolić, pobedio je izvodeći Valcer br.2 u C-molu, Dmitrija Šestakoviča.

Direktor Gimnazije, Bratrislav Krstić, je ponosan na svoje učenike i profesore pogotovo što je ove godine konkurencija bila jača u odnosu na prošle.

Profesorka, Marina Marković Vacić, ne krije zadovoljstvo osvajanjem prvog mesta u veoma zahtevnom scenskom prikazu koji je trebalo dramaturški, scenski, muzički, jezički i književno uobličiti. Uporan rad rezultirao je prvim mestom.

Svetomir Jončić, učenik trećeg razreda Gimanzije, je takođe veoma zadovoljan i kaže da se rado odazvao na poziv da učestvuje u pripremi ovog komada.

Pripreme za Olimpijadu u muzičkom delu su počele jesenas, kaže profesorka Anita Nikolić. Učenici su najpre radili individualno uz stalne konsultacije, a onda mesec dana pojačanih priprema za takmičenje i prvo mesto nije izostalo.

Zabeležili smo i utiske učenika, članova orkestra, Petra Pop Krstća, treći razred prirodno - matematički smer i Branke Vidanović, prvi razred prirodno - matematički smer.