Pismo iz Kine, Dušan K. Milutinović: Kinezi već zaboravili kovid

18. septembar 2023. 09:36 Sport Pirot Plus Online

"Pozdrav iz Kine,

pokušavam da poštujem naš dogovor i da kad god sam u mogućnosti, napišem nešto novo i interesantno o životu i radu u dalekoj Kini.

Ovu godinu ću svakako pamtiti po kilometrima koje sam proputavao i preleteo sa mojom ekipom. Organizacija ove godine je takva da posle perioda zatvaranja cele zemlje i nemogućnosti održavanja kvalitetnih takmičenja, pokušavamo da igranjem što više utakmica sa kvalitetnim protivnicima, vratimo i podignemo nivo kvaliteta U19 ekipe, a sve sa namerom da ekipa sledeće godine krene sa takmičenjem u seniorskom fudbalu.

Odigrali smo u poslednjih par meseci utakmice i sa nekim superligaškim U19 ekipama i to je svakako veliko iskustvo kako za igrače, tako i za mene.

Mi smo se upravo vratili sa takmičenja treća faza Omladinske lige Kine za U19 u Yuxi, Yunnan provincija, jug Kine prema granici sa Vijetnamom. Provincija koja u toku cele godine ima umerenu i blagu klimu, nešto kao proleće kod nas.

Utisci su zaista fenomenalni, kako o rezultatima koje smo postigli, tako i o svim lepotama koje ova provincija ima.

Inače je takmičenje koncipirano kao model takmičenja Lige Nacija u Evropi, gde ekipe u odnosu na plasman posle svake faze napreduju, ostaju gde su ili ispadaju rang niže.

Mi smo napredovali u prve dve faze takmičenja, ali smo ovaj put morali da se zadovoljimo da ostanemo u grupi u kojoj smo. Osvojili smo treće mesto sa dve pobede i dva poraza, osvojenih 6 poena. Postigli smo uspeh jer smo u grupi sastavljenoj od dve U19 superligaške ekipe i jedne iz druge lige. Svakako, sa dve pobede, uspeli smo da kao fudbalska akademija obezbedimo opstanak u grupi koja je za nas pre takmičenja bila veliki izazov. Igra se i poslednja, četvrta faza, sredinom novembra meseca, za konačan raspored i plasman za 2023. godinu.

U prilogu šaljem i slike iz sportskog centra gde smo igrali utakmice, kao i sa stadiona gde igra lokalni trećeligaš na kojem smo i mi odigrali jednu utakmicu.

Inače, Kina se polako oporavlja od teškog perioda. Skoro tri godine provedene u potpunom zatvaranju za vreme Kovida su ostavile veliki trag kako na ekonomiju zemlje, tako i na socijalni status stanovnika.

Sve je više međunarodnih avio letova, sve je više trgoviskih sajmova koji se organizuju po celoj Kini, kao i olakšica za dobijanje viza, a sve u nameri da se obnovi ekonomija i što pre vrati na nivo pre pandemije.

Inace se o Kovidu više ne priča, više se ne spominje, verovatno ga ima u nekom lakšem obliku kao i u ostatku sveta i sve zdravstvene mere koje se tiču Kovida su u potpunosti ukinute, tako da se i Kina po tom pitanju izjednačila sa ostatkom sveta.

Puno pozdrava iz Kine i drži se, čuvaj zdravlje pre svega jer iz ove perspektive i daljine se mnogo bolje vide neke stvari sa kojima se ti boriš...!"