Društvo za zaštitu životne sredine „Stara planina” realizuje projekat „Mladi i održivi razvoj – partneri za budućnost“

12. april 2018. 10:00 Društvo Pirot Plus Online

Suština projekta „Mladi i održivi razvoj – partneri za budućnost“ je da se u periodu realizacije izradi i primeni regionalni program obrazovanja za održivi razvoj, a u saradnji sa srednjim školama iz regiona. To bi deci približilo ideju pojma „održivi razvoj“, na njima prihvatljiv i zanimljiv način. Nosioci projekta smatraju da je najbolji način da mladi uče o održivom razvoju dvodnevni izlet koji je posvećen obilazku prirodnih znamenitosti ali i obilasku ljudi koji razvijaju poslove na principima održivog razvoja. Tu se pre svega misli na eko - turističku ponudu ali i na organsku poljoprivredu, stočarstvo, pčelarstvo i sl.


Od 3. do 6. aprila u dve grupe, 50 učenika Tehničke škole Pirot, Mlekarske škole „Dr Obren Pejić“ iz Pirota i Gimnazije „Sveti Kirilo i Metodije“ izDimitrovgrada, u pratnji profesora, obišli su farmu Sergeja Ivanova, etno kuću Nikolov u selu Vlkovija, pčelare u Donjoj Kamenici, ribnjak na Vrelu, Rosomačko ždrelo, vodopad Tupavicu, sela Dojkince, Slavinju i Rsovci.
Sve posete pratila su predavanja i razgovori sa domaćinima na temu održivog razvoja. Cilj izleta bio je da kod učenika podstaknemo interkulturalne kompetencije, timski rad, uzajamnu komunikaciju i razumevanje problema održivog razvoja i njegovog socioekonomskog konteksta.
  • Smatramo da je rezultat naših aktivnosti upravo to što je jedan broj učenika-srednjoškolaca iz regiona Stare planine razumeo ozbiljnost problema ugroženosti prirodnih resursa i shvatio kolika je neophodnost poštovanja principa održivog razvoja, stoji u saopštenju.


Smeštaj, ishranu i prevoz za ove dve grupe srednjoškolaca obezbedilo je Društvo za zaštitu životne sredine „Stara planina” iz Pirota sredstvima SEEDLING programa koji realizuje Regionalni centar za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu (REC). Program finansira Austrijska razvojna agencija (ADA).