Drugo pismo Vladi Srbije

21. jul 2014. 11:56 Privreda Pirot Plus Online

Ukoliko postoji politička i ekonomska volja, najbolje rešenje za trenutno stanje u AHA Mura “Prvi maj” je da država preuzme vlasništvo nad kompanijom, kaže u izjavi za portal Plus online Slaviša Svilarov, finansijski direktor.

- U tom slučaju država finansijski ne bi ništa izgubila, tako da bi to bila najbrža i najrealnija opcija za očuvanje fabrike, a na ovakav način u nekom realnom vremenu mogao bi da se pronadje novi investitor. Država praktično ne bi imala nikakve finansijske izdatke s obzirom na depozit kod SBEER Banke, obezvredjenu vrednost kapitala, a praktično nisu neophodne ni subvencije, možda samo neka manja investicija, kaže Svilarov.

Dopis, u kojem će ovaj predlog biti podrobno obrazložen, biće upućen sutra nadležnom ministarstvu i Vladi Srbije.

- Dopis, u kojem ćemo izneti naš predlog, potpisaće predstavnici Okruga, opštine Pirot, menadžmenta kompanije i sva tri reprezentativna sindikata, kaže Svilarov.

Sudbina slovenačke Aha Mure zavisi od partnera u Srbiji

Danas – pre 21 sat

Beograd - Stečajni upravnik slovenačke tekstilne industrije "Aha Mura" Stevo Radovanović o sudbini kompanije razgovara s poslovnim partnerima i predstavnicima vlada Slovenije i Srbije.

"Kapaciteti u Murskoj Soboti su zauzeti u potpunosti i sve ide onako kako to zahteva stečajni postupak, ali još uvek nije jasno šta ćemo sa kompanijom-kćerkom 'Prvi maj' Pirot u Srbiji što se rešava na nivou vlada dve države", izjavio je on za slovenačke medije. Po rečima Radovanovića, zdrav deo kompanije "Aha Mura" u stečaju, koja ima 465 zaposlenih i dovoljno narudžbi do kraja godine, biće prodat u celini, a sada se procenjuje njena imovine. Fabrika Aha Murae" u Pirotu sada proizvodi malo jer čeka na odluku kompanije "Hugo Bos". To neće ići bez otpuštanja što sada i nije moguće, da se ne bi prekršio dogovor o subvencionisanju, rekao je on, dodajući da bi tada došlo do povlačnja depozita. Radovanović je dodao da od "Huga Bosa" zavisi i zapošljavanje u Murskoj Soboti. Nemacka modna kuća "Hugo Bos" je od ranijih vlasnika "Aha Mure" zahtevala da kupi fabrike u Srbiji, čime je uslovila i rad u Sloveniji. Sud je stečajnom upravniku odobrio da Srbiji proda mašine koje mu više nisu potrebne u Murskoj Soboti, na šta se čeka odluka Vlade Srbije.