Dragan Kostić: Neophodno je promeniti investicionu klimu u Srbiji

21. januar 2015. 12:10 Privreda Pirot Plus Online

Makedonija u svojim slobodnim zonama nudi pogodnosti koje su bolje nego kod nas, tako da je na taj način naša konkurentnost ugrožena, a dokaz tome je i odlazak zainteresovanih firmi na jug, odnosno u Makedoniju, rekao je Dragan Kostić, direktor Slobodne zone. Investicije u Srbiji su znatno opale, pa je neophodno promeniti investicionu klimu.

Ono što nedostaje Slobodnoj zoni u odnosu na konkurente je uvođenje da porez na dobit preduzeća u slobodnim zonama bude nula.

- Suština te mere je da vi ne dajete investitorima novac unapred za svako radno mesto već kada napravite investiciju, kada uposlite ljude i kada počnete da pravite dobit ne morate državi da plaćate porez na tu dobit, kaže Kostić.

Slobodna zona je zainteresovana za objekat bivše trikotaže u IO Prvi maj zbog nedostatka prostora, jer Slobodna zona nudi i set različitih usluga.

- Ovih dana imamo interesovanje različitih malih i srednjih preduzeća, nekoliko iz Bugarske i jednog iz Turske, pregovori su u toku. To su firme koje zapošljavaju po 20, 30 ljudi, nisu velike, ali su nama veoma značajne. Sada razmišljamo o prostoru koji bi im ponudili dok oni ne izgrade svoje objekte u granicama zone. Za sada imamo zemljište za tako male firme, ističe Kostić.