Dr Radovan Ilić: Svesni smo da su velike gužve i da ljudi više sati čekaju na pregled. Trenutno devet ekipa radi i uspeva da odgovori potrebama pacijenata

06. oktobar 2021. 13:45 Korona virus Pirot Plus Online

Našoj redakciji poslednjih nedelja se sve više građana javlja posle odlaska u kovid ambulantu ili dok čekaju u redu na pregled. Ovih dana svakodnevno smo snimali atmosferu isped kovid ambulante u Tijabari.

U današnjem razgovoru sa direktorom Doma zdravlja, dr Radovanom Ilićem, naveli smo primer sugrađana koji su nam preneli svoja iskustva iz kovid ambulante. Kako kažu, na pregled čekaju oko tri sata, potom zbog stanja u kom se nalaze dobiju uput za snimanje i druge analize u bolnici gde takođe čekaju, a posle toga se sa snimkom i analizama vraćaju u kovid ambulantu i ponovo čekaju da ih lekar primi. Pitali smo doktora Ilića, da li postoji mogućnost da se to reši?

Prema njegovim rečima, pokušali su mnogo toga, ali teško je odvojiti kontrolne i prve preglede, nemoguće je u nekoj prethodnoj trijaži odvojiti sumnjive i nesumnjive na kovid, a ovaj epidemiološki talas je pokazao da ima toliko nespecifičnih simptoma.

Kod ove infekcije, na osnovu dosadašnjih inskustava, ne možemo da budemo sigurni kakvu će dinamiku imati. Radi se o vrlo ozbiljnoj infekciji, zbog toga su svi apeli i saveti usmereni na vakcinaciju ljudi, što je moćno oružje u zaštiti od zaraznih bolesti, istakao je dr Ilić.

Ovom prilikom direktor Doma zdravlja je poručio građanima da ne treba zaključke donositi na osnovu pojedinačnih slučajeva i treba primiti vakcinu.

Dr Radovan Ilić kaže da je u Pirotu tek pređen procenat od 50% vakcinisanih, kao i da je na vakcinalnom punktu opet više onih koji su došli po treću dozu.