Dr Radovan Ilić: Produžili smo radno vreme Kovid ambulante i povećali broj ekipa, molimo građane za strpljenje

18. januar 2022. 15:19 Korona virus Pirot Plus Online

Poslednjih nedelja u Srbiji se beleži sve veći broj obolelih od kovida. U Pirotu je juče u Kovid ambulanti u Tijabari obavljeno blizu 300 pregleda. Našoj redakciji svakodnevno stižu slike zabeležene ispred Kovid ambulante i primedbe građana koji čekaju više sati na pregled. Zbog toga smo danas razgovarali sa direktorom Doma zdravlja Pirot, doktorom Radovanom Ilićem.

Ilić ističe da je produženo radno vreme ambulante do 22 časa, a povećan je i broj ekipa. Iz dana u dan je sve veći broj inficiranih, ovo je sezona respiratornih infekcija, pa tako ima gripa i drugih infekcija, kaže Ilić i dodaje da ne očekuje značajan pad broja obolelih u narednim danima. Ukoliko bude potrebno direktor Doma zdravlja najavio je da će dodati još po jednu ekipu u smeni kako bi se smanjilo čekanje na pregled.

Na stvaranje gužve utiče i to što mnogi pacijenti sa prvom pojavom simptoma žele da ostvare kontakt sa zdravstvenom službom, kao i zbog regulisanja dokumentacije oko bolovanja, kaže dr Radovan Ilić. U slučaju blagih simptoma ne treba žuriti odmah kod lekara jer ukoliko nije prisutna kovid infekcija pacijent je u velikom riziku da je dobije prilikom čekanja u redu, napominje Ilić.

Takođe, kod ovog tipa virusa nema ozbiljnih kompilacija kao što je bio slučaj sa prethodnom varijantom. Najčešće, ističe Ilić, simptomi prolaze za nekoliko dana. Zbog toga je ovom prilikom dr Ilić apelovao na ljude da imaju razumevanja i strpljenja, a oni će u slučaju potrebe korigovati radno vreme i dodatno povećati broj ekipa.

*S.Ć.