Dr Radovan Ilić: Nema zakazivanja u ambulanti Pazar zbog povećanja broja pregleda u kovid ambulanti; Testiranje antigenim testom usporava rad, ali brzo otklanja sumnju na infekciju

08. oktobar 2021. 11:26 Korona virus Pirot Plus Online

U ne-kovid ambulanti Pazar poslednjih nedelja česte su gužve jer nema zakazivanja. Prema rečima direktora Doma zdravlja, dr Radovana Ilića, prioritet je dat kovid sistemu, ali i ovaj drugi segment, ne-kovid ambulanta, takođe funkcioniše. Urgentna stanja ne smeju da čekaju, prvo se ta stanja zbrinjavaju, a potom hroničari i ostali, rekao je dr Ilić.

Govoreći o broju pregleda u kovid ambulanti u Tijabari, dr Radovan Ilić ističe da imaju preko 300 pregleda dnevno i da radi devet ekipa. Dešavaju se špicevi u toku dana jer nema zakazivanja, ali kada bi se zakazivalo mnogo manje pregleda bi moglo da se obavi, objašnjava Ilić i poručuje da će se u slučaju daljeg rasta broja pacijenata tražiti rešenje.

U ovom epidemijskom talasu prvi put je i Dečiji dispanzer u kovid režimu. Dr Radovan Ilić kaže da su podelili kapacitete, spojili su kovid školarce i kovid neškolarce, a školski dispanzer sa posebnim ulazom gde je i stomatološka služba je za ne-kovid pacijente.

Prema podacima početkom nedelje, dnevno se u Dečijem dispanzeru obavi preko sto pregleda.

S obzirom da se sada u ambulantama radi i testiranje brzim antigenim testom to dodatno usporava rad, ali, ističe dr Ilić, brzom orijentacijom lekari mogu da potvrde ili odbace sumnju o kovid infekciji.