Dr Radmila Zec, ZZJZ Pirot: Lekaru najpre hronični bolesnici i nevakcinisani

19. januar 2022. 13:30 Korona virus Pirot Plus Online

Omikron soj je veoma brzo, kako se i predviđalo, postao dominantan i u našoj zemlji. 

Brzom širenju omikrona, koji je po prirodi zarazniji od svih prethodnih sojeva korone, pogoduju zimski period i čest boravak u zatvorenim prostorijama, ali i novogodišnje proslave, putovanja i dolazak naših građana iz inostranstva, kaže u izjavi za Portal Plus online, dr Radmila Zec, epidemiolog pirotskog Zavoda za javno zdravlje. 

Dok omikron izaziva manje tešku bolest od delta soja, on je i dalje opasan virus, posebno za one koji su nevakcinisani i hronične bolesnike, koji napre treba da se jave lekaru. Osobe sa jačim imunitetom, u slučaju razboljevanja, treba da sačekaju dva do tri dana, odmaraju, odleže, unose dosta tečnosti i vitamina, prate svoje stanje i jave se lekaru samo u slučaju pogoršanja stanja, kaže dr Zec.

Očekivali smo takav skokoviti rast. Ne zaboravimo da su ovo samo potvrđeni slučajevi. Stvarni broj zaraženih u populaciji može da bude i više od pet puta veći. 

Povećan je i broj testiranja. Juče je u Kovid ambulanti u Tijabari testirano 270 lica, od kojih je svaki drugi pozitivan. Na Okrugu su testirana 483 lica i 221 lice je pozitivno, ili 46 odsto. Registrujemo i povećan broj obolele dece, podatke iz dečije Kovid ambulante za školsku decu, šaljemo Timu za škole, Batutu, i oni će sutra doneti odluku o načinu organizovanja nastave u Pirotu i okolnim opštinama, kaže dr Zec.

Doktorka Zec je objasnila razliku između izolacije i karantina, i odluke Kriznog štaba koje se odnose na skraćenje ovih perioda

*I.S.