Dr Radmila Zec: Za koju se vakcinu opredeliti? Karakteristike i kontraindikacije sve tri dostupne vakcine protiv virusa Covid19

20. januar 2021. 13:22 Korona virus Pirot Plus Online

Masovna vakcinacija protiv koronavirusa počela je danas i u Pirotu. Zbog administrativne greške, danas u tri ambulante Doma zdravlja, a već od sutra na jedinstvenom vakcinalnom punktu koji će biti otvoren na Zatvorenom bazenu.

Procedura vakcinacije veoma je jednostavna i traje od osam do deset minuta, uz popunjavanje formulara i pregled lekara, a posle primanja vakcine čeka se oko 15 minuta da slučajno ne dođe do neke reakcije.

Naučnici širom sveta razvijaju mnoge potencijalne vakcine za Kovid-19. Sve ove vakcine su stvorene da nauče imunološki sistem tela da bezbedno prepoznaje i blokira virus koji uzrokuje bolest. Trenutno je u razvoju ili se nudi nekoliko različitih vrsta potencijalnih vakcina protiv Kovida-19.

Danas smo o karakteristikama vakcine razgovarali sa doktorkom Radmilom Zec, okružnim kordinatorom za imunizaciju Zavoda za javno zdravlje Pirot.

U Srbiji postoji više vakcina i ljudi imaju mogućnost da izaberu kojom će se vakcinisati.

Oni koji su zdravi mogu da izaberu po svog nahođenju, ali oni koji su alergični na neke od sastojaka ili imaju druge bolesti - najbolje da pitaju svog lekara o tome koja je vakcina najpodesnija za njih.

Dr Zec je detaljnije objasnila koje su osnovne karakteristike sve tri dostupne vakcine, s obzirom da kada se osoba prijavljuje elektronski za vakcinaciju treba da odabere kojom vakcinom želi da se vakciniše. 

Fajzerova vakcina

Ruska vakcina 

Kineska vakcina 

U Srbiji je pokrenut novi sistem e-vakcina, koji će pratiti tok od dolaska svake bočice vakcine, skladištenja do njene upotrebe, ali u kojem će biti smešteni podaci o svakom građaninu koji se vakcinisao kako ne bi bilo zloupotrebe. Drugi deo sistema čini prijavljivanje građana za vakcinaciju, pri čemu građani interesovanje za vakcinaciju mogu iskazati putem interneta ili preko kontakt centra.

Dr Zec je rekla kako to izgleda u praksi. 

Po povratku iz Zavoda zajavno zdravlje obišli smo Tijabarsku ambulantu, gde se danas vakcinišu naši sugrađani koji su se opredelili za "kinesku" vakcinu. Evo šta smo tom prilikom zabeležili

Od sutra bi, prema najavama nadležnih, vacinacija trebalo da se organizuje na Zatvorenom bazenu za sve građane.