Dr Radmila Zec: Potvrdjen jedan slučaj malih boginja kod medicinske sestre Dečijeg odeljenja Opšte bolnice. Čekaju se rezultati za još četiri osobe. U Bolnici proglašena epidemija

23. januar 2018. 13:15 Gradska hronika Pirot Plus Online

Dr Radmila Zec, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Pirotu u eksluzivnoj izjavi za Portal Plus online kaže da je treći slučaj malih boginja potvrdjen kod medicinske sestre sa Dečijeg odeljenja Gradske bolnice koja je bila u direktnom kontaktu sa zaraženom bebom. Takodje na male boginje se sumnja još kod tri medicinske sestre i jedne radnice sa istog Odeljenja. U skladu sa pravilnikom, epidemija se proglašava kada je pojave dva povezana slučaja, kaže dr Zec i ističe da će to samo povećati mere predostrožnosti kako bi epidemija bila pod kontrolom. S tim u vezi posete pacijentima u Opštoj bolnici su zabranjene.

Dr Goran Petrović, direktor Opšte bolnice Pirot koji je u Beogradu na sastanku u Ministarstvu , rekao nam je da je u stalnom kontaktu sa epidemiologom Dr Radmilom Zec. Postupamo po nalozima epidemiologa.


  • Dr Radmila Zec proglasila je epidemiju u bolnicu . Obolela jedna sestra a za ostale se sumnja. Čekaju se nalazi. Mislim da neće sve biti pozitivne .U Bolnicu su zabranjene posete. Preduzete su sve naložene epidemiološke mere. Nema mesta panici za sada, a nema trenutmo novih slučajeva, kaže doktor Goran Petrović, direktor Bolnice koji nam je na kraju informacije rekao da se za nedelju najavljujue nastavak preventivnih pregleda


Tokom dana stiglo je i zvanično saopštenje ZZJZ Pirot, koje prenosimo u celosti

Aktuelna epidemiološka situacija malih boginja (morbila) U PIROTSKOM OKRUGU
• Prvi slučaj malih boginja registrovan je i laboratorijski potvrđen 03.01.2018. kod deteta uzrasta 10 meseci na dečjem odeljenju Opšte bolnice u Pirotu. Bolest je laboratorijski potvrđena i kod jedne medicinske sestre sa dečjeg odeljenja.
• Prijavljena je sumnja na morbile još kod tri medicinske sestre i jedne čistačice koje rade na dečjem odeljenju, kao i jedne medicinske sestre na ORL odeljenju. Sve sumnje na male boginje su epidemiološki ispitane, izolovane u kućnim uslovima, uzorkovani su im brisevi ždrela i nosa i laboratorijsko ispitivanje na Torlaku je u toku.
• Epidemija je prijavljena, jer je na osnovu nacionalnog vodiča obavezno prijavljivanje kada se registruju dva epidemiološki povezana slučaja.
• Sve zdravstvene ustanove na okrugu sprovode pooštren epidemiološki nadzor nad morbilima.
• Početkom godine je registrovan jedan slučaj malih boginja laboratorijski potvrđen sa područja opštine Dimitrovgrad, kod deteta uzrasta 14 godina koje je u decembru bilo na kontroli u DIK u Nišu. Prijavljena je sumnja na male boginje kod osobe iz kontakta, epidemiološki je ispitan, izolovan, uzorkovan je bris ždrela i nosa i laboratorijsko ispitivanje na Torlaku je u toku.

Epidemiološko ispitivanje je i dalje u toku. Sprovode se pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad morbilima.

ZZJZ Pirot preduzima sve mere u cilju sprečavanja širenja malih boginja.
U Pirotu, 23.01.2018.godine
Centar za kontrolu i prevenciju bolesti
ZZJZ Pirot