Dr Radmila Zec: Vrh epidemijskog talasa sezonskog gripa. Nema kritičnih slučajeva

04. februar 2020. 13:00 Društvo Pirot Plus Online

Epidemija gripa u sezoni 2019/20.  je u punom jeku.

Prijavljena je epidemija gripa, s obzirom da su se, metodološki, stvorili svi uslovi za to, kaže dr Radmila Zec, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Pirot. 

U 5. kalendarskoj nedelji registrovano je skoro 1.500 novih pacijenata sa oboljenjima sličnih gripu i gripom. To je porast broja obolelih za 55% u odnosu na 4. kalendarsku nedelju. U ovom periodu registruje se najveći broj obolelih među predškolskom i školskom decom, u uzrastu od 5-14 godina, potom 15 do 29 godina i 30 do 64 godina. Najniži broj obolelih registruje se u uzrasnoj grupi od 0-4 i preko 65 godina, kaže dr Zec.

Epidemijski talasi gripa uglavnom su slični u svakoj sezoni i zavise od ukupne otpornosti populacije na virus. Međutim u nekim sezonama registrovana su i dva epidemijska talasa, što je takođe moguće, ističe dr Zec i napominje da je broj obolelih veliki, ali da do sada nije bilo kritičnih slučajeva. 

Sve zdravstvene ustanove u Okrugu, Opšta bolnica i domovi zdravlja preduzele su mere za suzbijanje gripa, između ostalih mera i zabrana poseta hospitalizovanih pacijenata u Bolnici.