×

Dr Radmila Zec: Na području Okruga nema zaraženih virusom COVID19. Do sada nismo imali ni sumnjive slučajeve

11. mart 2020. 11:54 Korona virus Pirot Plus Online

Situacija sa epidemijom korona virusa u svetu, a samim tim i u našoj zemlji menja se iz sata u sat. Od prošlog petka u Srbiji je registrovano 12 slučajeva COVID19 virusa, a samo u prethodnih 12 sati sedam novih slučajeva. 

Doktorka Radmila Zec, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje kaže da na području Pirotskog okruga nema potvrđenih slučajeva kao i da do sada nije bilo ni sumljivih na novi korona virus. To ne znači da ga neće biti, kaže doktorka Zec i napominje da je zdravstveni sistem spreman da odgovori i na ovaj izazov. Sada su građani ti koji treba poštuju preporuke stručnjaka, i ponašaju se u skladu sa uputstvima, ali i odlukama koje se donose na najvišem nivou. 

Nismo imali sumnjive slučajeve, niti smo sa područja Okruga slali uzorke na korona virus na Torlak, u referentnu laboratoriju. Za potvrdu eventualnog slučaja prvo će saznati epidemiolozi Zavoda za javno zdravlje i to će javno biti objavljeno, tako da se ne treba obazirati na bilo kakve druge objave. Virus je u populaciji, cirkuliše i ono što je najbitnije jeste da moraju da se poštuju preporuke struke. Najbolji primer je Italija, gde je zdravstveni sistem bio spreman, ali se građanstvo nije ponašalo u skladu sa preporukama, tako da im se dogodio najgori scenario. Zabrana javnih okupljana je logička mera koju očekujemo, a sigurno se razmišlja i o zatvaranju škola i fakulteta. Sutra ćemo imati sastanak svih direktora zdravstvenih ustanova sa nivoa Okruga, na kojem ćemo još jednom proći kroz sve procedure i algoritme koje važe u epidemiji, kaže dr Zec.

Ministarstvo zdravlja obaveštava javnost da su dostupni brojevi telefona, prema mestu prebivališta u vremenu od 08 do 22h, za sve one koji imaju određene simptome respiratornih infekcija, a koji su u prethodnom periodu boravili u području zahvaćenih COVID-19, na kojima mogu dobiti sve potrebne informacije, kao i preporuke o daljem postupanju, od dežurni epidemiologa. U Zavodu za javno zdravlje Pirot to je broj  069/3452108. 

Mere prevencije od korona virusa su iste kao i mere kada su u pitanju sve respiratorne infekcije, samo se moraju maksimalno pojačati, kaže dr Zec.

Očekuje se novo saopštenje Vlade Republike Srbije.