Dr Petrović: Smanjuje se broj covid pacijenata, povećava broj pacijenata u Zelenoj zoni. Opšta bolnica Pirot 95% izašla iz kovid zone

04. jun 2021. 12:49 Gradska hronika Pirot Plus Online

Epidemiološka situacije sa poboljšava, ne samo u Srbiji već i u Pirotu. Smanjuje se aktivnost virusa, samim tim i broj obolelih, kao i broj pregleda. 

Dr Goran Petrović, direktor Opšte bolnice Pirot kaže da je se na dnevnom nivou pregleda izmedu 15 i 20 pacijenata, u Prijemno trijažnoj ambulanti ATD, od toga 30 odsto je prvih pregleda. 

Prijemi u Kovid jedinici Bolnice su sporadični, jedan do dva pacijenta dnevno, otpriliko je toliko i otpusta. U trećem talasu bilo je 6 Kovid jedinica, trenutno funcioniše samo jedna.  Na četvrtom spratu hospitalizovano 13 bolesnika, nemamo intubiranih pacijenata. Distribucija je srazmerna broju stanovnika Pirotskog okruga. Bitno je istači da prethodnih dana nismo imali smrtne lučajeve, kaže dr Petrović.

U skladu sa situacijom smanjili smo i broj osoblja u Crvenoj zoni, za dve trećine. Povećava se broj nekovid pacijenata.

Naši radnici vratili su se iz Kovid bolnice na Batajnici, dva anesteziloga su u novom Kliničkom centru u Nišu, ali sobzirom na trenutnu situaciju i činjenicu da u ovoj zdravstvenoj ustanovi više nema kovid pacijenata, očekujemo ubrzo i njihov povratak. Povećava se broj pacijenata u Zelenoj zoni. Od početka nedelje imamo 140 pacijenata, ranije ih je bilo 40 do 50. To pokazuje da se zdravstveni sistem polako vraća u normalne tokove, ističe dr Goran Petrović.

Ukoliko se ovakva situacija sa padom broja obolelih, prijema i pacijenata nastavi možemo da se obratimo nadležnom Ministarstvu zdravlja i postavimo pitanje izlaska iz Kovid sistema. 

Trenutno sa 13 pacijenata, još uvek nemamo uslove za to. Međutim, Opšta bolnica Pirot ima 332 kreveta, što znači da je 95 odsto kapaciteta otvoreno za nekovid pacijente. Mi praktično i nismo više u kovid sistemu. Inače izlazak iz kovid sistema ima naravno sveje prednosti, ali i mane jer bi svi pacijenti sa koronom morali da se upućuju u Niš ili Kruševac. Do sada je vakcinisano 51 odsto zdravstvenih radnika Bolnice, kaže Petrović i napominje da očekuje da se vakciniše oko 70 odsto. 

Maksimalan broj hospitalizovanih pacijenata u Opštoj bolnici Pirot, registrovan je tokom III talasa eopidemije, kada je u 6 kovid jedinica bilo smešteno 99 pacijenata.