Dr Milan Elenkov, anesteziolog Klinički centar Niš: Jesmo u mirnijem periodu, ali nema opuštanja! Brinite i dalje o sebi ali i o drugima!

12. maj 2020. 20:00 Korona virus Pirot Plus Online

Doktora Milana Elenkova čuo sam prošle subote. Bio je slobodan, radio je smenu u nedelju i dogovorili da se početkom ove sedmice čujemo. Nadali smo se boljim vestima. Uostalom, ukinuto vanredno stanje, lepo vreme, raspoloženje u narodu se popravilo, bilo je razloga da se nadamo boljem.

U priči doktora Elenkova osećao se oprez. Jeste nekako lakše, ali, stekli smo utisak složenije. Umesto respiratora, koji se koristi u najtežim slučajevima sada značajnu ulogu ima High flow nasal cannula oxygen therapy device....ukratko haj flou masina i NIV setovi i maske, maske za neinvazivnu ventilaciju. Dr Elenkov kaže da bi to bilo dobro za našu Bolnicu.

Kada smo ranije razgovarali, dr Elenkov govorio je da su  svih pet soba Intenzivne nege pune. Sada, ako je to kriterijum za bolju situaciju, pacijenti su na ovom Odeljenju, u tri šok sobe.  Bez obzira na to, teško je dugoročnije sa sigurnošću procenjivati. Sve zavisi od ponašanja ljudi.

  Doktor Elenkov se u jednom trenutku našalio. Na moje pitanje, kad završavaju rad u Nišu , dr Milan Živić, dr Moma Bojkić i on, rekao je jednostavno. Ne zavisi od nas, zavisi od gradjana. Ako nam Piroćanci žele da se vratimo u našu Bolnicu u Pirot, onda neka vode računa, neka se čuvaju.

Za sve ovo vreme, lekari anesteziolozi  doživljvaju različite trenutke. Dr Milan Elenkov  će pamtiti mnoge dogadjaje. U sećanju će ostati mnogi pacijenti.

Kraj nam je poslužio za nekoliko tema.  Želeo sam da znam njegov savet, definiciju. Želeo sam, takodje da prenesem i utiske ljudi koji su komentarisali. Radi se o nečemu, o čemu u principu ne želim da pišem. O zaradama. Medjutim, u slučaju naših lekara koji rade u niškom Kliničkom centru, već se čuju različite informacije. Da li je moguće da postoji razlika u zaradama koje primaju kolege iz Niša i drugih gradova koji rade u Kliničkom centru i kako je moguće da su naši lekari primili po 30.000 manje? Dr Elenkov bio je rezigniran, skoro da nije želeo o tome.

Iskreno se nadam, da ću sledeći put sa lekarima anesteziolozima biti u prilici da razgovaram na njihovim radnim mestima, ovde u našoj Bolnici. Biće to za mene izuzetna prilika iz više razloga. To će biti znak da su, ili da smo,  savladali virus, da su se vratili svom poslu i našim ljudima, ali i da u potpuno drugačijoj atmosferi "licem u lice" nastavimo razgovor, nadam se prijatnije sadržine.

I naravno, obećao sam doktoru Milanu Elenkovu, da ću ga letos, neka Bog da zdravlje, posetiti u Slavinji, njegovom selu u nedrima Stare planine!