Dr Marina Manić: Pojačan broj virusnih infekcija

21. februar 2018. 12:30 Društvo Pirot Plus Online

U februaru se na teritoriji Pirotskog okruga beleži porast oboljenja sličnih gripu, kažu u ambulantama Doma zdravlja. Kako je nedavno u izjavi za Portal Plus onlajn istakla dr Radmila Zec, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje, od 22. januara do 11. februara ukupno je registrovano 1.396 oboljenja u svim uzrasnim grupama, naročito u uzrasnoj grupi od 30 do 64 godine i kod mlađih uzrasta od 15 do 29 i od 5 do 14 godina. S obzirom da raste broj laboratorijski podvrđenih slučajeva Zavod za javno zdravlje Pirot je prijavio epidemiju gripa na području Pirotskog okruga Institutu za javno zdravlje Srbije „M.J.Batut“.

Dr Marina Manić, PR Doma zdravlja, kaže da se ovih dana javljaju pacijenti sa virusnim infekcijama. Pored gripa, koji je aktuelan, tu su i respiratorne virusne infekcije i crevne virusne infekcije, a javljaju se i hronični bolesnici sa pogoršanjem stanja, navodi dr Manić.

Svim pacijentima koji imaju virusnu infekciju savetuje se da prva tri, četiri dana ne dolaze kod lekara, da antipireticima snižavaju temperaturu, piju dosta tečnosti i leže, a ako se stanje pogoršava posle par dana javiti se lekaru. Takođe, preporučuje se svima da izbegavaju ambulante i zdravstvene ustanove, kao i mesta gde boravi mnogo ljudi, rekla je dr Marina Manić.