Dr Marina Manić: Povećava se broj i kontrolnih i prvih pregleda u pirotskoj Covid ambulati

22. oktobar 2020. 13:24 Korona virus Pirot Plus Online

Doktorka Marina Manić, koordinator pirotske Covid ambulante u izjavi za Portal Plus online rekla je da se u poslednih nedelju dana situacija sa brojem pregleda znatno promenila. Slično situaciji u celoj zemlji, ali i u regionu, imamo povećanje broja pregleda i epidemiološku situaciju koja je nesigurna.

Na dnevnom nivou pregleda se oko šezdesetak pacijenata, i uglavnom se dijagnostifikuju virusne infekcije respiratornih organa i organa za varenje. Javljaju nam se pacijenti, prvenstveno sa povišenom telesnom temperaturom, grebanjem u grlu, suvim kašljem. Prema procenama lekara neki od njih se šalju na dalju analizu i testiranje na Covid 19. Imamo značajno povećanje prvih pregleda, od ukupnog broja pacijenata, čak 30 odsto su oni koji se prvi put javljaju lekarima u tijabarskoj Covid ambulatni, kaže dr Manić. 

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Pirot pozitivni slučajevi registrovani su u poslednjih desetak dana jednom. U nalazima od utorka bila su dva pozitivna. Juče, od pet ispitanih, nije bilo pozitivnih na Covid 19. U trenutku kada smo razgovarali sa dr Marinom Manić, dvorište Covid ambulante bilo je prazno i u čekaonicama nije bilo pacijenata. 

U Covid ambulanti u Tijabari trenutno rade  tri doktora i prateće medicinsko osoblje.