Dr Goran Petrović: U pirotskoj Bolnici primenjuju se svi odobreni lekovi i protokoli u lečenju kovid pacijenata

06. januar 2022. 11:30 Korona virus Pirot Plus Online

Agencija za lekove Republike Srbije, krajem prošle godine odobrila je Molnupiravir, prvi antivirusni lek protiv Covid19.

Molnupiravir je oralni antivirusni lek koji se primenjuje kod blagih do umerenih formi kovida 19 kod starijih od 18 godina koji imaju koronu. U kliničkim studijama pokazana značajna efikasnost leka, za 30 posto smanjuje broj hospitalizacija i smrtnih ishoda. 

Prve količine Pakslovida, efikasnog u preko 85 odsto slučajeva, očekuju se najkasnije do februara.

Lekari u Srbiji uveliko primenjuju trinaestu verziju protokola za lečenje pacijenata obolelih od koronavirusa, koji u terapiju svrstava i nove antivirusne lekove, tek odobrene od strane Američke agencije za lekove. 

Ovi lekovi se smatraju revolucionarnim potezom u lečenju koronavirusa jer su prvi koji su napravljeni isključivo za njegovo lečenje

Pitali ste kakva je situacija u pirotskoj Bolnici.

U telefonskom razgovoru sa dr Goranaom Petrovićem, direktorom Opšte bolnice dobili smo informaciju da naša ustanova raspolaže svim medikamentima koji su do sada dostupni  Srbiji

Imamo sve lekove koji su odobreni od strane naše Agencije i primenjujemo ih u lečenju, u skladu sa preporukama. Takođe, primenjuju se sve procedure i protokoli za lečenje obolelih od kovida kao i u ostalim zdravstvenim ustanovama u Srbiji, rekao je dr Petrović.

Najnoviji lekovi protiv korone daju se u prvih pet dana terapije, a namenjeni su nevakcinisanim, zaraženim i visokorizičnim pacijentima kod kojih bi verovatno došlo do težeg oblika bolesti ili smrti.