Donacija za ugradnju solarnih panela u Pirotu i Velikom Gradištu

29. decembar 2021. 09:16 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

U okviru pilot-projekta ugradnje solarnih panela na krovove zgrada, industrijskih objekata i kuća u Pirotu i Velikom Gradištu, koje finansira Fondacija za otvoreno društvo,potpisani su ugovori o donaciji između fondacije i ove dve lokalne samouprave.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Jovanke Atanacković, pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Milan Macura, kao i izvršni direktor fondacije Miodrag Milosavljević. Ispred grada Pirota ugovor je potpisala Milena Dimitrijević, predsednica Skupštine grada

Solarni paneli biće postavljeni u Osnovnoj školi “Ivo Lola Ribar”, Predškolskoj ustanovi “Majski cvet” u Velikom Gradištu i Ekonomskoj školi u Pirotu. Ukupna vrednost donacija iznosi 43.700 evra u dinarskoj protivrednosti.

Кako je rečeno, očekivane uštede na godišnjem nivou u proizvodnji električne energije iz solarnih panela iznosiće oko 20 odsto u Velikom Gradištu, dok će se godišnje uštede od oko 250.000 dinara u Pirotu iskoristiti za unapređenje energetske sanacije objekta Ekonomske škole.

*Tekst i foto Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije