Doktore, Hipokrat gleda iz svakog ugla!

11. decembar 2020. 15:17 Stavovi Pirot Plus Online

Boldirani kurziv

  … Danas sam se pripremio da pratim, ovoga puta ne kao izveštač, usvajanje 43. Budžeta po redu u svojoj profesionalnoj novinarskoj karijeri.

 Za mene je Budžet uvek pokazivao put kojim će Piroćanci ići, živeti, a grad nastaviti da razvija.

  Kao i svake godine, gradonačelniku Vladanu Vasiću čestitao sam njegov 18. Budžet, ako se ne varam!

……………………………………………………………………….

  Budžet je usvojen, cifra je dobra, porastao je za oko šest posto i iznosi preko milijardu i 800 miliona.

 Kao i uvek, Jagoda Šnele je to objasnila veoma stručno. Bilo je komentara opozicije i pozicije. Od 50 prisutnih, Budžet su usvojila 42 odbornika. Šest je bilo odsutno. Opozicionari su izašli ranije!

 Ovo je vest. Sonja Ćirić je uradila, detaljan, korektan, profesionalno pošten, izveštaj!

……………………………………………………………………………

   … I tada je za govornicu izašao dr Radovan Ilić, direktor Doma zdravlja. Dok je govorio, u njegovom glasu, pogledu, rečima prepoznao sam njih.

……………………………………………………………………………………

  …Tamo negde, pre desetak godina, možda baš u ovo vreme, sa govornice su "bljuvali" mržnju Dragan Todorović, Dimitrije Vidanović, Lale Kostić, Dušan Mitić. Izgovarali su istu rečenicu.

- Jedan medij i jedan novinar … i onda gomila uvreda!

………………………………………………………………………………… 

- Dr Radovan Ilić, razlikovao se od njih, jer je iskoristio i jedan novi, moderan izraz – blog! Da se malo bolje raspitao, bilo bi mu mnogo jasnije.

- Doktore, novinar, jeste čuli za to, kada piše u prvom licu, saopštava svoj lični stav i preuzima odgovornost za sve što kaže. Ukoliko ima neistina u bilo kom mom tekstu, izvolite, posle "novinara" Zorana Panića, Vite i Aleksandra Ćirića, stanite u red, uzmite advokata i tužite. Adresa - Viši sud u Beogradu!               

………………………………………………………………………………

  Da li  je Portal Pirot Plus online samo blog ili najbolji informativni Portal u ovom delu Srbije, to neću kazati ja. Pitajte ljude koji nas prate. Svakodnevno, do oko 3.000 njih stižu naše informacije. Još malo deset posto gradjana Pirota!

 A da li smo samo blog, ili informativni Portal Pirot Plus online, demantovaću Vas!

Ovo je dr Radovan Ilić, direktor Doma zdravlja u Pirotu imao priliku da kaže u poslednja dva, tri meseca. Interesantno, novinari su Vam, po vašem zahtevu dolazili na noge. Ako je ovo danas bila sednica Gradske skupštine, a ne Vaša Konferencija za novinare, onda ću vas slobodno pitati, kada ste izašli da pred novinare  javno govorite, da vas pitaju!

………………………………………………………………………………………

Gospodine doktore, vi ste pedijatar. Veoma cenjen. Imate svoj stav, pravo na dijagnozu, na način lečenja. To vam niko ne može da oduzme.

Novinar, dragi doktore ima pravo, takođe na svoj stav. E sad, što to malo ko koristi, to je njihova stvar. Tako su vas naučili! "Dobri neki momci i devojčice, umiljati!" Da li hoćete da javno pokažem Vaše sms poruke sa uvredama na moj račun. Neću, ispod nivoa su mog rukopisa.

Ipak, kazaću Vam pedijatre Iliću. U svim izveštajima, prenosili smo stanje na terenu. Govorili su pacijenti. Video materijali! Čudilo Vas da smo juče pokazali da nema gužve! Nije je bilo doktore!  Pogotovo kada je Dom zdravlja u pitanju.

Pošto ste danas, učinilo mi se, bili  usputni  advokat  direktoru Bolnice, objavili ste  "ekskluzivne" podatke koje je Radmila Zec još juče dala u saopštenju, e to je izraz nekog vašeg unutrašnjeg raspoloženja. Pitajte neke vaše kolege kako se to zove, razjasniće Vam!

Panika i strah nisu, ako prenesemo informacije lekara i medicinskih sestra iz Bolnice o lošoj organizaciji rada.To je dr Iliću, njihov zov da se pomogne jer ih direktor i skoro da ne vidi, ne čuje i ne sluša. A zna se koliko je skupa cena, daleko je bilo!

…………………………………………………………………………….

  To je bio cilj svih naših pisanja.

 Da se čuje šta kažu oni koji danonoćno spašavaju živote ljudi, pokušavajući da i sebe zaštite. Onih čiji se glas retko može i sme da čuje!

Paniku i strah, ako se i to tako zove,  unose oni koi situaciju prave nesigurnom.

Odvajkada je naš čovek verovao lekaru. Naš čovek lekarima i sestrama veruje i danas.

  Kada ovaj narod  čuje ili  vidi njihovu nemoć i sve veću brigu, mora da strepi.

……………………………………………………………………………

Danas ste doktore Iliću dobili i političke poene što ide vama na dušu.

Po navici, tako ste šetali i strankama, pokušavali ste da nas razdvajate, da prozivate one koji vam smetaju. Odakle Vam pravo na to!?

Ako smo ikada bili potrebni jedni drugima to je u ovom vremenu.  Ako se ikada moramo da razumemo i pomažemo, to je danas.  Ako je ikada trebalo da se dogovarate  vi lekari i tražite odgovore na brojne dileme to je danas.

……………………………………………………………………..

Ali, gospodine Iliću, ako neko zbog svoje nesigurnosti želi da nas razdvaja, upućujući neprimerene reči, to je veoma opasno! U Bolnici, da, postoje crvena i zelena zona. Ali u Bolnici, nažalost, kažu, postoje "dobri" i "loši"  lekari i sestre, anatemisani sindikalci, smenjeni načelnici, suspendovani specijalisti, loši novinari. Koliko je to opasno i koliko to utiče na i ovako uznemirenu atmosferu!?

  Ne doktore!

  U Bolnici, kao u mojoj i Vašoj porodici, kao u ovom gradu , postojimo  – MI! Nemojte nas deliti i krivicu u mraku bacati kao smeće, u tudje dvorište. Da pogledamo gospodine direktore svi u NAŠE,  jedino tako možemo spašavati one koji će se i noćas boriti za život!

………………………………………………………………………

  I  na kraju, da ne zaboravim !

  Ono Vaše o aplauzu zvučalo je u Vašem stilu. Patetično!  Najpre, zašto Radovane niste izašli na početku sednice i to zatražili. Uh , kako bi zagrmelo!

Zašto, ujutru, pre sedam kada lekari u ambulantama ili lekari i sestre u Bolnici  stižu na posao, umesto  aplauza,  ne krenete sa njima da vidite gde odlaze, gde rade ili  izadjete da vidite gde ljudi čekaju.

  Ta stvarna briga, dragi moj doktore Iliću, odjeknula bi mnogo jače, od ovog današnjeg  skupštinskog aplauza !

  I znajte i prenesite to gde treba, iznad svakog kreveta u crvenoj, zelenoj zoni, iz svake ambulante, negde iz nekog ugla gleda Hipokrat!

   Javite mu se ponekada!

………………………………………………………………………

PS

Neću Vama, ali i bilo kome drugom dozvoliti da bez osnova napada moju ličnost, profesiju, moju porodicu, kolege na poslu. Svi smo mi vaspitavani, da budemo časni i iskreni. Čitajte naš Portal, uverićete se!  Zašto biste Vi bili brižniji i savesniji od mene!?

  Ko vama tamo koje branite, daje za pravo da napadate i sumnjate u ispravnost nečijeg rada! Po cenu da se ostavim posla, a neću dok hodam,  dok me ima, boriću se za istinu. To mi ne možete uzeti.

 I da znate, za razliku od mojih kolega u drugim medijima, mi se ne bojimo januara i projektnog finansiranja. Radili smo za Pirot i Piroćance i nikada ih nismo izneverili. Za  rad, istinu, hleb, vodu i osmeh smo zaslužili!

  Hoćemo i nadalje!

Znajte to i Vi i oni koji su vas danas tapšali po levom ramenu!

………………………………………………………………………………

Istine radi! Upravo sam dobio ovu fotografiju na viber i sledeće pitanje:

  • Zašto se danas dr Goran Petrović, direktor Bolnice Pirot nije javno oglasio i održao Konferenciju za novinare, već izjavu dao samo jednom mediju!?

 Ja ne znam, doktore Iliću, a Vi!?  Da li je slučajno!?