Dokle će pirotski budžet biti “muzara” od koje će svi klubovi tražiti da “kane”!? Gde nestadoše reklame sa Stadiona!? Nismo toliko bogati da imamo dva boks, šah, futsal kluba...!

31. oktobar 2018. 12:01 Sport Pirot Plus Online

Boldirani kurziv!

Pre neki dan, šetajući kanale, zaustavio sam da pogledam meč u košarci. Znam Halu u Čačku, Borac je ekipa koju decenijama poštujem i zastao da pogledam njihov meč protiv Vršca.

U jednom trenutku, skrenula mi je pažnju ona strana iza koša. Izgledala je ovako!

Reklame u Hali čačanskog Borca

Uz sve to, treba reći da sam sličnu sliku video i u još nekim halama, u Sremskoj Mitrovici recimo, gde igra Mega!

Zašto sad ovo!?

Da li se pitate, ili pretpostavljate šta bih da ,,boldiram,, danas! Nešto mi poslednjih dana došlo!

Da, upravo to!

Pre nekoliko godina, sve reklamne table sa Stadiona kraj Nišave su sklonjene. Mislim da je to jedini stadion bez reklama. A i šta će reklame !!!??

Stadion kraj Nišave

U Hali Kej je ona naša "Ne, droga ne" od projekta pod tim nazivom koji smo radili i neka javna preduzeća, Slobodna zona, Clear, Sportski centar ... I niko više! A i šta će !!!???

Hala Kej

Na Stadionu omladine, na oba stadiona, takodje nema reklama ! A i šta će !!!??

I šta sad!?

Opet zakerujem!

Ne, naprotiv, pokušavam da kažem istinu ljudima od čijih para se puni Gradski budžet, pored ostalog.

Hajde.

U Pirotu, dao Bog imamo klubove u kolektivnim sportovima koji se takmiče u prvoj, drugoj ligi, srpskim ligama, zonama ... Imamo Uroša i još po nekog koji pronose slavu srpskog i pirotskog sporta širom sveta u pojedinačnim sportovima.

Da bi ti klubovi opstali, ovde pre svega mislim na tkzv., udruženja gradjana, Radnički, KK, ŽKK, ORK Pirot, KK Proleter, KMF Pirot, STK Radnički, SK Midžor, Džudo klub, Boks... itd. Itd.... potrebno je obezbediti značajna sredstva.

Pirot je jedan od retkih gradova, gde je Gradska uprava, "podmetnula ledja" i izdvaja iz Budžeta preko 60 miliona dinara. Plus stipendije uspešnim sportistima, trenerima za licence...

I šta dalje ?

Kada bude raspodela, uvek ima nezadovoljnih, jer zaista, zahtevi takmičenja, troškovi, nisu mali. Realno objašnjenje koje tada stiže iz Gradske uprave je da se sredstva u principu daju za podsticanje mladih da se bave sportom, za stvaranje uslova za mladje selekcije. Tamo, gde znaju da raspolažu, racionališu, organizuju Klub na način da opstane, tamo se nekako izlazi na kraj!

Naravno u toj masi klubova ima različitih primera. Ima onih kojima se prohtelo da prave klubove, "rodila ih mama da budu predsednici" smatrajući da spravom treba i oni da dobiju od "gradske sportske pogače". Ima tkzv. privatnih klubova koji "nemaju dušu" kada od roditelja traže novac, ne samo za mesečni trening, već i za ... Da ne nabrajam jer će se odmah naći prozvanim. A kada dodje takmičenje, onda se deca slikaju u trenerkama sa natpisom Kluba, u trenerakama koje su im kupili mame i tate, a Klub sve to iskoristio za "super marketing" na tudj račun!

Dakle, ima svega!

Želim da "boldiram" samo tri problema. Da pitam glasno!

Prvi je!

Da li klubovima nisu potrebna sredstva od reklame i da li predsednici, članovi rukovodstva, navikli na sigurne pare iz Gradske uprave, ne pokušavaju da reklamirajući neke privatnike na stadionima, Hali, ili na dresovima, povećaju budžet. Ili to rade na sitno, "gaseći požar" znajući da će stići uplata iz Gradske kase!

Drugo!

Nemojte mi reći, da bar desetak, petnaest jakih pirotskih firmi ne mogu, da izdvoje po neki dinar i pomognu klubove, gde možda treniraju i njihova deca i tako doprinesu da se "prošaraju" Gradski stadion, Hala, Omladinski stadion po nekom njihovom reklamom. Nije valjda da to ne mogu. A i što mogu, čine to, ponekada, od slučaja do slučaja. Godišnjih ugovora nema.

Znam da će privatnici pitati, zašto bi oni davali. Odgovor naravno postoji, nema razloga da se ubedjujemo, ali bi naravno i Vlada Srbije mogla da u Zakonu o sportu predvidi da svi oni koji investiraju u sportske kolektive imaju i odredjene olakšice!

I treće!

Poslednji primer ovih dana. Ili pre toga pitanje!

Da li smo toliko bogati da imamo dva bokserska kluba, dva šahovska kluba, da ne nabrajam dalje. Odnedavno, imamo i dva kluba za mali fudbal. Neverovatno. Bio najpre pokušaj da se nezakonito preuzme legalni KMF Pirot, a potom, kontraudarac, formirano je Udruženje gradjana "Pirgos" na šta su imali pravo! Tu su se okupili neki što su želeli da "preuzmu KMF" u mraku, bivši fudbaleri KMF Pirot od osnivanja, ali i neki njihovi drugari. Svi iz velike fabrike.

Nećemo zaboraviti ko je doneo mali fudbal u Pirot. Ko je osnovao Klub za mali fudbal Pirot, ko je bio prvi predsednik, prvi trener. Nećemo zaboraviti da je KMF Pirot igrao u najjačem rangu takmičenja, Prvoj ligi, od svih klubova u ekipnim sportovima u Pirotu. Nećemo zaboraviti da su svi ovi "udruženi" (u čemu u mržnji ili želji da budu važni), svoj sportski, pa i životni rejting, ime i prezime, stekli zahvaljujući igrama, da li u Radničkom ili KMF Pirotu i tako, na lak način stigli do posla u velikoj fabrici. Sve su to zaboravili, jer žedj za vlašću je užasno čudo. I sad, šta. Rodilo se još jedno "siroče" ili još jedna "gladna usta" na trpezi zvanoj Gradski budžet.

Moje pitanje na kraju.


  • Da li Predrag Stojanović i Dušan Lazarević nisu mogli da se dogovore i naprave jak bokserski klub kakav je nekad imao Dragiša Tamburka???

  • Da li Boban Nikolić i Boban Randjelović ne mogu da nadju zajednički put i naprave kvalitetan pirotski klub koji neće služiti za "gol razliku" i dovoditi kumove, skupe velemajstiore, iz susedne države???

  • Da li "Čebinac" i Dragan nisu mogli da razgovaraju kao dugogodišnji prijatelji i saradnici, raspodele poslove, naprave jedan, kao nekada, jak KMF i vrate se u Prvu ligu???


Ne niko od ovih nije ni hteo, ni mogao da se dogovori. Jer je vlast u klubovima za mnoge "užasno važna" treba je uzeti za sebe i koristiti. To ko je započeo, to ko je napravio rezultate i tradiciju, to ko je osnivač i trener ili predsednik sa rezultatima, ma koga to briga !!!

I još nešto za kraj !


  • Nisam slučajno podsetio na stadione i Halu bez reklama.

  • Nisam slučajno pomenuo i to da privatnici i neće da pomognu videvši možda i ovakve ili slične primere!

  • Nisam, jer ovi "novi" znaju da je Gradski budžet "muzara" odakle će kanuti po malo "mleka" a za ostalo će se snaći.

  • Važno je da su gazde i da će kanuti! A oni će dalje "da igraju svoju igru"!