Događaj vredan pažnje-Festival sira i kačkavalja u Pirotu

21. septembar 2019. 13:51 Društvo Pirot Plus Online

U organizaciji Turističke organizacije Pirot, u saradnji sa Mlekarskom školom „DR Obren Pejić“ iz Pirota i uz podršku lokalne samouprve danas je, u veoma lepom ambijentu u parku pored Tvrđave „Kale“, održan četvrti za redom Festival sira i kačkavalja. Učestvovalo je preko dvadesetak izlagača proizvoda od mleka iz nekoliko gradova regiona, proizvođača vina i rakija, a na Sajmu su se našli i proizvodi domaće radinosti i suveniri. Sajam je poprimio karakter međunarodnog s obzirom da su bila dva izlagača sireva iz inostranstva, Bugarske i Francuske.

Profesor Mlekarske škole Dd Obren Pejić, Aleksandar Mančić, kaže da je štand Škole bogato opremljen i da su svi proizvodi potpuno prirodni.

Štand Mlekarske škole DR Obren Pejić iz Pirota, kao i ranijih godina, privukao je veliku pažnju posetilaca koji su mogli da probaju dimljeni sir na italijanski način, uličnu hranu-„kacokavalo“.

Direktor Mlekarske škole, Nenad Đorđević, s ponosom govori o svojim proizvodima koji svojim kvalitetom osvajaju najizbirljivija tržišta, ali ukazuje da nedostatak sirovine ozbiljno utiče na proizvodnju.

Trgovac francuskim sirevima Olivije Dluzni smatra da su izloženi vrhunski proizvodi na pirotskom Sajmu i da ne treba praviti poređenja jer svaki proizvod ima svoje odlike koje ga čine primamljivim.

Jedan od redovnih učesnika Sajma je i Vlada Krstić iz Svrljiga. Zadovoljan je pre svega saradnjom sa proizvođačima i kaže da je ova manifestacija jedan od načina udruživanja proizvođača i pokušaj zdrave konkurencije drugim sredinama koje , takodje, imaju visokokvalitetne proizvode od mleka.

Pored sireva i kačkavalja i drugih proizvoda od mleka učestvovao je i veliki broj proizvođača vina, rakija, pčelinjih proizvoda i suvenira.

Marjan Savić je vlasnik prve registrovane vinarije u Pirotu. Kaže da je reč o porodičnom poslu, proizvodi oko hiljadu dvesta litara vina, i da se samo uz veliki trud i znanje može postići kvalitet koji tržište prihvata.

I na kraju zabeležili smo i utiske direktora Turističke organizacije Pirot, Bratislava Zlatkova, koji je očigledno zadovoljan kako se odvija Festival.

A uz sve ono što je u potpunosti opravdalo organizovanje Festivala sira i kačkavalja u Pirotu posetioci su uživali i u dobroj muzici.