Dodeljeni sertifikati polaznicima obuke "Znanjem do posla"

25. jul 2018. 14:13 Društvo Pirot Plus Online

U Velikoj sali Gradske uprave Pirot danas je organizovana svečana dodela sertifikata mladima koji su završili obuke na radnom mestu kroz projekat vlada Švajcarske i Srbije „Znanjem do posla“. Kroz ovaj pilot projekat obuke na radnom mestu, nove veštine i znanja za inače deficitarna zanimanja obučen je 41 nezaposlen, mlađi od 30 godina iz Pirota. Obuke je, u okviru svog partnerskog programa sa Vladom Republike Srbije „Znanjem do posla“, podržala Vlada Švajcarske sa blizu 90.000 eura.

Na ceremoniji dodele sertifikata predstavljeni su rezultati završenog prvog ciklusa projekta, a prisutnima se obratio Miloš Colić, u ime lokalnog partnera na projektu (Konzorcijum ZIP CENTRA- biznis inkubatora za mlade i Udruženja građana „Osveženja“), koji je implementirao projekat u Pirotu

Prisutnima su se obratile i predstavnice Agencije IP Consulta Milena Janković i Jelena Stefanović. Jankovićeva je tim povodom istakla da je projekat u Pirotu ispunio svoj cilj, a to je povećanje zapošljivosti mladih na održiv i inkluzivan način

Aktivnosti programa “Znanjem do posla” u Pirotu posebnu pažnju posvetili su pripadnicima romske zajednice kako bi im pomogli da prevaziđu prepreke na putu do njihovog posla. „Znanjem do posla“ omogućio je različite obuke za osnaživanje 80mladih Romkinja (od kojih je 23 prošlo obuke na radnom mestu) koje su inače teže zapošljive na tržištu rada, a koje nemaju ili imaju samo završenu osnovnu školu, rekla je Jelena Stefanović.

Tokom prvog kruga obuke na radnom mestu kroz 22 projekta obuke na radnom mestu prošlo je oko 350 mladih, a pomoć na putu do posla dobilo je i još 350 nezaposlenih, mlađih od 30 godina iz tvz. teže zapošljivih grupa mladih – žena žrtava nasilja u porodici, mladih bez roditeljskog staranja, mladih sa sela, štićenika kazneno-popravnih domova, mladih sa smetnjama u razvoju, te Roma.

Za realizaciju 22 projekta obuke na radnom mestu, za isto toliko zanimanja na koje su lokalni privrednici u pet pilot zajednica (Kragujevac, Kruševac, Knjaževac, Novi Pazar i Pirot), ukazali kao na deficitarne, Vlada Švajcarske odvojila je u prvom krugu “Opportunity” Fonda približno 390.000 evra.

Za šest programa podrške zapošljavanju teže zapošljivih grupa mladih izdvojeno je još 167.000 evra, dok je za realizaciju devet projekata kojima se testiraju inovativni modeli zapošljavanja u Srbiji izdvojeno dodatnih 133.000 evra.

Testiranje novih metoda zapošljavanja odvija se pod nadzorom Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i oni se realizuju u osam lokalnih zajednica – Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Rači, Pirotu, Paraćinu, Užicu i Somboru.