Dobro nam došla i srećna bila poslednja godina druge decenije novog veka, drugi dan!

02. januar 2020. 17:52 Gradska hronika Pirot Plus Online

Pošto sam obećao sebi i bližnjima da ću nastojati da sve dobro iz prošle, prenesem u novu godinu, da sve ono što me uznemiravalo pokušam da nekako odvojim od sebe, krenuo sam oko podneva na "stazu".

   Odlučio sam da ne prelazim Nišavu, već u povratku sa mosta na Drugom ringu, prošao pored Hale, srednjih škola i "izbio" na Guševicu.

   Pošto su se pogubili dani u mojoj računici, videvši  kolone naših komšija, pomislio sam da je danas neki petak ili subota. Naravno da nije bilo tako i da su  neki od njih možda u našem gradu imali paket "doček i drugi dan". Posle jučerašnjeg dana koji su iskoristili da se "osveste" od naše domaće i povećih količina vina koji su služeni u neograničenim količinama, ali  i dobro poznatog  roštilja, uz dodatak možda "jagnjećog" ili "prasećog" pečenja, krenuli su da  uzmu ponešto "za poneti" i pre nego  svoje novogdišnje toalete strpaju u kofere i ukrcaju se u autobuse ili brojne marke džipova i zadovoljni "trgnu vv kšti"!

   Od Guševice do velike pijace, tu na tkzv. "trotoarskoj" prodavci su kao "poslednja šansa" čekali da prodadu još ponešto.

  Na velikoj pijaci, gle, "zakopčane" tezge i skoro niko. Kupci - samo komšije, domaćih skoro da nije ni bilo.

Nešto kasnije tamo pri kraju, saznao sam da je Komunalac za 2. januar odredio radno vreme pijace do 13 časova.

  Pošto sam pazario, da bih nešto uzeo, (uzeo sam sirove semenke u okviru priprema za Zvezda –Bajern), iskoristio sam da bivšu "prvomajku" priupitam da li je uspela da namiri dugove od Prvog maja. Znamo se.

   I tu bi mojoj  "stazi" u jednom pravcu kraj, spremao sam se da nastavim do kružnog toka "Mali most" i odem u "toplo"  da nisam dobio poruku. Hleb.

 Kako je  Žika, prema informacijama od ljudi koji kao i ja, nemaju kući ni parče hleba (sve potamanjeno)  promenio sam "maršrutu" i krenuo po "nasušni". Kad ono "medjutim"! Gužva. Gospodja koja radi za praznik obavestila nas je da će biti za 15 minuta. "Pekarsko" ili ozbiljno, pitali smo se !

    Eto tako je "živela" Tija bara, u četvrtak drugog januara. E, nisam spomenuo. Pirotski "Big ben" kada sam u odlasku bio kod Golemog mosta, otkucao je podne. Koji to naučnik tako izmilsi. Oni otkucaji, čuju se, oprosti mi Bože, kao kad udaraju dve čamove daske, osušene na suncu, jedna o drugu !

Tras, tras, tras...

    Dobro nam došla  i srećna bila  treća decenija novog veka, drugi dan !i!