Dobro je krenulo! Proleće je u Radničkom uvek bilo lepše!

08. mart 2022. 13:01 Sport Pirot Plus Online

Iza nas uspešan vikend. Skoro bez poraza, bar kad su borbe za bodove u pitanju.

Pobedili su košarkašice, fudbalerke, košarkaši, fudbaleri Radničkog, Radević i Antić doneli su zlatnu i srebrnu medalju sa prvenstva države u disciplini K1.

Gledano sa onog, racionalnog, ekonomskog  aspekta, ulaganja su se isplatila. Što se sportskog dela tiče, takođe, svaki meč ima neku bodovnu vrednost.

 Zašto ovo pišem, biće vam jasnije kada završim ovu seriju u kojoj hoću da vezujem rezultate i ulaganja. U sport, naravno, kao što se to radi u drugim oblastima života.

Recimo, u privredi!

………………………………………………………………

Tema je Radnički!

Ako sam u proteklom periodu često, ubeđen sam s razlogom, smatrao da u Radničkom mora mnogo toga da se menja, sada sam video neki tračak nade koji želim da vam kažem.

Radnički je u budžetu sagledan skoro sa istim iznosom kao prošle godine. S obzirom na prenete obaveze iz prošle godine, ne znam kako će do kraja!

Ono što je dobro, to su pomaci u organizaciji rada u Klubu i dobri rezultati.

Koliko znam, izmirene su obaveze prema fudbalerima, zaposlenima, a veliki je potez što su i treneri dobili zaostale zarade.

Dakle, što se tog dela tiče motori su upaljeni i to se već videlo na nedeljnim utakmicama. Jeste da ima generacija koje rezultatski zaostaju, ali nam pioniri i petlići unose optimizam.

Kadeti bi trebalo da se “renoviraju”, podmladak će kada može koristiti neke od onih osam Markovih bonus igrača.

Kada su mlađe selekcije u pitanju, Dragan Cvetković i Milan Tošić su se pohvalili da su deca dobila novu opremu, 20 lopti za treninge i po 3 za utakmice. To deci mnogo znači.

Time se Radnički donekle uspravio i sigurno će polako vratiti svu onu decu koja su otišla kod privatnika.

Što se rezultata tiče, utisak je da je Markov tim pokazao neke dodatne nove vrednosti. To su mladost, energija, borbenost, talenat.

Marko i Marko (Mančić) i Ivan Džunić imaće sada vremena da nadograđuju ovaj “materijal”, da rade i individualno, kako bi tamo na kraju prvenstva imali bazu dobrih fudbalera.

Izvesno je, znajući Marka Vidojevića, da će nastaviti da “juri” bodove, ali će imati i vremena da se posveti mladima kako bi se obogatio roster. Mladi sa klupe, očigledno i normalno, jedva čekaju da istrče na teren.

Pobede petlića i pionira treba samo da omoguće Cveletu i Čebincu da animiraju po školama i povećaju broj dece.

Problem kadeta i podmlatka Rade Manić i Slobodan Đošev očigledno da će morati zajedno da rešavaju.

……………………………………………………

 To je usko fudbalski deo!

Šta bi trebalo očekivati? Ja bih je nazvao dodatnu Skupštinu. Da se umesto Miloša Nikolića, Milana Ilića i Dragoslava Jocića (Ilić i Jocić zauzeti poslom) ovaj prvi zauzet poslom i privatnom školom. Umesto njih kopirati tri člana Uprave i ojačati dalji rad.

Pojuriti po firmama, vratiti reklamne panoe i  podeliti zadatke.

Radničkom su hitno, ali hitno, ne potrebna, nego neophodna dva profesionalca. Jedan za mlađu selekciju i sportski direktor za prvi tim.

 Ima načina kako da se finansijski njihov rad sanira, jer će time ovaj Klub dobiti mnogo.

Administracija je ogroman “čir”, nefunkcionalni deo koji je preskup za poslove koje rade.

Uz to, silno obezbeđenje na utakmicama za 300 gledalaca…

Dakle, osim rešavanja gorućih kadrovskih problema, treba malo gledati i u žiro račun. Štednja novca, a ne pobeda, neka to bude neko novo geslo Radničkog.

Inače, svi oni repovi stoje. Zažaliće Radnički za parama za Kamenovića, Mateje Mladenovića, Vlajkovića, Spasića, sada čujem i Stankovića. Ako se vodi jasna politika i zauzmu jasni stavovi i na vreme gledaju ugovori dokle traju i kada ističu, ne bi se desilo da jedan odličan fudbaler kakav je Nikola Vlajković ode iz Pirota jer mu je istekao ugovor. O tome se razmišlja šest meseci ranije.

Ne znam šta piše u Patijevom ugovoru, ali je izvesno da će napredovati. Da li ima klauzila za eventualni odlazak, treba se raspitati. Pati se Tončevu već isplatio. U Pirot je stiglo 800.000 dinara, a Pati već sada na tržištu nije ispod dva miliona dinara. Sve te stvari bi sportski direktor sa Markom Vidojevićem i predsednikom koji je čist amater jer ima svoj profesionalni poaso, morao da rešava.

 Znate ono, ako ne platite na mostu, platićete na ćupriji.

Sportski direktor bi se isplatio na jednom prelaznom roku.

No dobro, proleće je u Radničkom uvek bilo lepše!!!