Dobro izvršenje budžeta u prvom tromesečju godine

25. mart 2013. 18:08 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Vladan Vasić, predsednik opštine Pirot, gostujući u emisiji Presing kaže da je, nedelju dana, pre isteka prvog tromesečja godine, realiyacija budžet opštine na 19 odsto od ukupno planiranog. Do kraja marta, taj procenat će, prema Vasićevim rečima iznositi 22 odnosno 23 odsto, što je prilično dobar procenat izvršenja budžeta.

- Do kraja meseca očekujemo uplatu transfera sa nivoa republike, kao i drugu ratu transfera od poreza na dohodak gradjana, čime će se znatno povećati procenat izvršenja. Idealan izvršenje budžeta u prva tri meseca je 26 odsto, tako da možemo da budemo zadovoljni pre svega punjenjem budžeta, što s druge strane znači da je budžet i realno isplaniran, kaže Vasić.

Republički transferi i transferi od poreza na zarade su zagarantovani izvor prihoda, a ove godine oni su u budžetu opštine Pirot planirani u iznosu od milijadu dinara.

Sutra sastanak ministarke Mihajlović i pirotskih privrednika

Prilikom sutrašnje posete ministarske energetike Zorane Mihajlović Pirotu, kojom prilikom će prisustvovati otvaranju Regionalne sanitarne deponije, ministarka će se sastati i sa pirotskim privrednicima koji su zainteresovani za ulaganje u energetske objekte na nivou opštine.

Prema Vasićevim rečima sastanku će prisustvovati privrednici koji žele da ulažu u izgradnju mini hidrocentrala na Nišavi koji već godinu ipo dana pokušavaju da stupe u kontakt sa ministarkom, zatim postoje zainteresovani i za izgradnju solarne elektrane snage 500 kilovat sati, sastanku će prisustvovati i predstavnici Tigar tyresa koji imaju problema sa Koluborom u obezbedjivanju dovoljnih količina uglja.

Sednica Privrednog saveta opštine Pirot

Sutra će biti održana i sednica Privrednog saveta opštine Pirot. Ideja postojanja ovog tela na lokalnom nivou je da privrednici upravo preko ovog saveta, autonomno, mogu da iznesu svoje ideje i preloge u kom pravcu treba da deluje lokalna samouprava kako bi se njihov položaj poboljšao, naravno u onim okvirima u kojim opština ima ingerencija za delovanje. To je, prema Vasićevim rečima, u sklopu programa resertifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem, koje se i ovog puta radi u saradnji sa NALED-om

- Mi imamo sertifikat opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem, sada smo ušli u postupak resertifikacije, ali na regionalnom nivou, s obzirom da sada već veliki broj opština ima ovaj epitet. Regionalnaresertifikacija podrzumeva sertifikaciju povoljne poslovne klime ali u odnosu na susedne države, odnosno države u okruženju, napominje Vasić.