Dobri rezultati pirotskih inspektora

15. oktobar 2013. 14:10 Privreda Pirot Plus Online

U vremenu otežanog privredjivanja, kada se poslodavci veoma često odlučuju da izbegavaju zakonske odredbe o zapošljavanju radnika, Inspektorat za rad, i pored manjeg broja inspektora i stalnih pritužbi od zaposlenih , nastoji da dovede u red ponašanje poslodavaca , poveća obim posla i zaštiti zaposlene.

Dragoljub Peurača, direktor Inspektorata za rad u nadležnom Ministarstvu, kaže u eksluzivnoj izjavi za Plus radio i Portal Plus online, da je prevashodni cilj inspekcijskog nadzora usmeren da se poštuju odredbe Zakona o radu, Zakona o bezbednosti na radu i kolektivnih ugovora:

- Rezultati nadzora u Srbiji u prvih osam meseci govore da su ostvareni rezultati pokazali da se disciplina u ovoj oblasti donekle popravili. Inspekcijski nadzor u Pirotskom okrugu dao je veoma dobre rezultate, iako i na ovom prostoru, nema dovoljno inspektora. Uradjeno je 535 inspekcijskih nadzora iz oblasti radnih odnosa i bezbednosti na radu, 32 lica zatečena su da rade „na crno“ od kojih je 2o zasnovalo rad. Za period od januara do avgusta, doneta su 72 rešenja o otklanjanju nedostataka , podneto je 45 zahteva za pokretanje potupka i podnete 3 krivične prijave, kaže Dragoljub Peurača, direktor Inspektorata za rad.