Do Toplog Dola samo preko brane na Zavojskom jezeru! "Piksi" sanira tri klizišta na starom putu. Saobraćaj je u prekidu

18. avgust 2021. 18:59 Gradska hronika Pirot Plus Online

  Turistička sezona i u našem kraju je u punom jeku. Nedavno, u razgovoru, Bratislav Zlatkov, direktor Turističke organizacije Pirot, rekao je da je i ove godine interesovanje turista za Staru planinu veliko, da se broj noćenja povećava.  

    U kojoj meri će radovi na regionalnim i lokalnim putnim pravcima uticati na raspoloženje turista, putanje je, medjutim, izvesno je da bez dobre infrastrukture nema bolje turističke ponude.

     U nastojanjima da se putni pravac do Toplog Dola, destinacije koja je veoma interesantna za ljubitelje ruralnog, planinskog turizma, obezbedi, nedavno je završena deonica od Brane na Zavojskom jezeru do postojećeg pravca Temska – Topli Do, kod Mrtvačkog mosta.

 Poznato je da je u asfaltiranje dela ove deonice pre nekoliko godina finansirala HE Pirot. Zastalo se do reke Visočice. Bio je problem izgraditi most preko ove planinske rečice.

  Kako bi počela sanacija postojećeg puta od Temske do Toplog Dola i Zaskovaca, da ova sela ne bi ostala odsečena od sveta, napravljen je privremeni prelaz preko reke cevastim propustima i uradjen put do uključenja u postojeću deonu kod Mrtvačkog mosta. Dužina puta je 3.2 kilometra, a vrednost radova koje je izvodila firma "Piksi" koštala je 2.5 miliona dinara.

  Turistički radnici nedavno su postavili putokaze. Iskoristili smo njihove fotografije.

  Ovih dana Preuzeće "Piksi", uveliko radi potporne zidove na tri klizišta na putu od Temske prema Toplom Dolu.

   Ovo su fotografije koje smo dobili od vlasnika Preduzeća "Piksi". Na ovoj deonici rade se tri potporna zida dužine 3-5 metara. Ova deonica će biti asfaltirana. Vrednost radova je 25 miliona dinara.

   Inače, ovaj živopisni kraj, sa kanjonom koji zovu "Mali Kolorado" veoma je interesantan za turiste. Put prolazi ispod stena koje se često obrušuju. U toku je izrada projekta za konačnu sanaciju. Sredstva za projekat obezbedila je Vlada Srbije i Gradska uprava.

   Kada će se ovaj put konačno uraditi da saobraćaj bude bezbedan, teško je prognozirati. Veoma često, do sada, saobraćaj je bio u rekidu zbog odrona stena na put.

 Posebni problemi za namernike bili su tokom zimskih meseci.