Do kraja godine instaliranje linije za sekundarnu separaciju otpada. Piroćanci uskoro dobijaju "suvu" i "mokru" kantu

31. maj 2021. 10:30 Gradska hronika Pirot Plus Online

U toku je druga faza izgradnje postrojenja za sekundarnu separaciju otpada na Regionalnoj deponiji. Prilikom nedavnog obilaska ovog javno-komunalnog preduzeća razgovarali smo i sa Nenadom Đorđevićem, izvršnim direktorom tehničkog sektora. 

Do kraja godine očekuje se instaliranje linije za sekundarnu separaciju, kaže Đorđević i napominje da je hala urađena po najmodernijim standardima. Sredinom juna očekujemo da ceo prostor oko hale bude asfaltiran, a nakon toga i raspisivanje javne nabavke za samo postrojenje za sekundarnu separaciju. Instaliranje same linije očekujemo do kraja godine.

U narednom periodu građani Pirota dobiće "suvu" i "mokru" kantu.

U suvoj kanti biće odlagan otpad koji će moći da se reciklira. Ti materijali će se kroz liniju za sekundarnu separaciju sortirati, zatim balirati i odlagati na predviđenom mestu. Ovlašćeni operateri će preuzimati taj materijal i davaće mu novu namenu, napominje Đorđević.

Bioazgradivi organski otpad biće obrađivan u budućoj Kompostani.

Projekat je završen, građevinska dozvola obezbeđena, i to je naredna faza u našim planovima i programima razvoja. 

Uveliko se razmišlja o proširenju Deponije

Trenutan kapacitet Regionalne deponije je oko 430.000 metara kubnih otpada. Godinama unazad razmišlja se ali i radi na proširenju Deponije. Nastavak izgradnje druge ćelije deponije omogućiće bezbedno, održivo i sigurno odlaganje neopasnog otpada u narednih 15 godina, sobzirom da je kapaćitet druge ćelije nešto veći - oko 450.000 kubika, ističe Đorđević.

Trenutno se uređuje prostor oko Postrojenja za sekundarnu separaciju. Pored dela koji će se koristiti za odlaganje sortiranog, baliranog otpada, jedan deo oko hale predviđen je i za odlaganje opasnog otpada. 

Radove izvode pirotske  firme Dim enerdži i Drumovi AD.