Direktori srednjih škola: Biće mesta za sve "male maturante", pitanje je da li će svako upisati ono što želi

14. jun 2016. 11:00 Društvo Pirot Plus Online

U pirotskim srednjim školama mesta ima za ukupno 564 učenika, a ove godine osnovnu školu završava 471 učenik. Direktori srednjih škola poručili su da mesta ima dovoljno i veruju da će sva odeljenja upisati u prvom roku, ostaje pitanje da li će svi učenici uspeti da upišu ono što najviše žele.

Od sutra, 15. juna počinje polaganje male mature. Osmaci će prvog dana rešavati test iz srpskog jezika, drugog dana iz matematike, a trećeg kombinovani test sa pitanjima iz fizike, biologije, hemije, geografije i istorije. Na ovim testovima mogu da osvoje maksimalno 30 bodova, svaki test pojedinačno nosi najviše 10 bodova. Posle objavljivanja rezultata učenike očekuje popunjavanje i predaja lista želja za upis u srednje škole.

Tim povodom razgovarali smo sa svim direktorima srednjih škola u Pirotu o broju učenika koje će upisati ove godine i obrazovnim profilima koji su na raspolaganju učenicima.

Srednja stručna škola u školsku 2016/17 godinu upisuje dva odeljenja u području rada hemija, nemetali i grafičarstvo to su Tehničar za polimere, 30 učenika i Tehničar za zaštitu životne sredine, 30 učenika. Prema rečima direktora Dragoslava Mančića, Ministarstvo prosvete i ove godine nije odobrilo upis u trogodišnje smerove i pored velikog interesovanja učenika. Ovom prilikom direktor je predstavio obrazovne profile koje upisuju i govorio o mogućnostima koje se otvaraju učenicima po završetku njihove škole.

Mlekarsa škola sa domom učenika “Dr Oben Pejić” upisaće tri odeljenja u narednoj školskoj godini, a ono po čemu se izdvaja od ostalih škola u našem gradu je više trogodišnjih smerova. Direktor Dragan Stojanović kaže da će upisati u četiri obrazovna profila 90 učenika, a najveće interesovanje vlada za smer Prerađivač mleka s obzirom da pri školi uspešno posluje mlekarska radionica koja proizvodi Pirotski kačkavalj po čemu su ova škola i naš kraj prepoznatljivi u regionu.

Istovremeno, s obzirom da je pri školi i Dom učenika, sprovodi se upis učenika i studenata za boravak u Domu. Ove godine upisuju 75 učenika srednjih škola i 15 studenata.

Tehnička škola i ove godine ima najbogatiju ponudu kada su obrazovni profili u pitanju. Direktor Aca Božić kaže da će prema odluci Ministarstva prosvete upisati 174 učenika u tri područja rada, ukupno šest odeljenja. Uglavnom su četvorogodišnji smerovi, ali imaju i jedan trogodišnji smer, kako kaže Božić, onaj najtraženiji Vozač motornih vozila. Pored detalja o obrazovnim profilima Božić je govorio i o tome kako je Tehnička škola postala najbolja tehnička škola u Srbiji.

Ekonomska škola upisaće četiri odeljenja po 30 učenika, ukupno 120 učenika, kaže Marjan Ćirić, direktor. Ćirić očekuje da i ovoga puta upišu sva odeljenja u prvom roku, a ovom prilikom predstavio je odlike njihovih obrazovnih profila i istakao detalje koji ih izdvajaju od ostalih škola u gradu, a koje mogu da budu interesantne budućim učenicima.

Gimnazija je dobila odobrenje ministarstva da upiše četiri odeljenja 120 učenika. Bratislav Krstić direktor, rekao je da su to dva odeljenja prirodno – matematičkog smera i dva društveno – jezičkog smera.

- Upisujemo dva odeljenja prirodno – matematičkog smera, po 30 učenika, ukupno 60, od njih je jedno bilingvalno odeljenje sa nastavom na francuskom jeziku i dva odeljenja društveno – jezičkog smera takođe 60 učenika. Prijemni ispit za upis u bilingvalno odeljenja već je obavlje, prijavilo se 20 kandidata, svi su položili francuski jezik i sada ih očekuje polaganje završnog ispita iz srpskog, matematike i kombinovani test, istakao je Krstić.

Popunjavanje i predaja lista želja za upis u srednje škole obavljaće se u osnovnim školama od 25. do 26. juna. Objavljivanje zvaničnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u srednjim školama biće 4. jula. Prvi upisni rok u srednje škole i gimnazije biće 5. i 6. jula, dok će drugi rok biti 8. jula.