DILEME! Dokle zabrana čuvanja i prometa svinja za sela na Kružnom putu? Godinu dana je prošlo!

09. mart 2021. 12:37 Društvo Pirot Plus Online

Još jedna tema koja se tiče Afričke svinjske kuge. Stara je više od godinu dana. Da podsetimo kako je to, recimo, bilo u Izvoru. Bio je 8. februar.

Izvor - Kad živa bića postanu brojevi. Da li baš mora ovako?!

Pre neki dan javila se Ivana. Da odmah, dodam, da se poslednjih meseci javilo više ljudi iz Berilovca, Izvora, Krupca, Poljske Ržane negodujući zbog toga što je na snazi još uvek zabrana čuvanja i prometa svinja.

Danas smo razgovarali sa Dejanom Živićem, direktorom Vetrinarske klinike Pirot o daljoj kontroli svinja, s obzirom na pojavu u Gnjilanu.  Iskoristili smo priliku da pitamo i za ljude sa Kružnog puta. Poslali smo da pročita i mejl koji smo dobili.

Poštovani gospodine Paunoviću, pišem Vam u ime svih meštana na Kružnom putu, a tiče se afričke kuge svinja. Nama su tačno pre godinu dana uništene svinje iako za to nije postojala potreba jer kuga nije pronadjena ni kod jedne domaće svinje. Svi vrlo dobro znamo da je kuga pronadjena kod divljih svinja na teritoriji opštine Dimitrovgrad, tačnije u selu Petrlas koje je udaljeno 50 km od Pirota. Bila je i situacija u Mladenovcu pre 2 godine kod domaćih svinja i nakon 40 dana, meštani su počeli da čuvaju svinje. Slična situacija je bila i u selu Mozgovo, kod Aleksinca, kod Velike Krsne i sada u selu Gnjilan (Pirot). Mi smo dobili potvrdu od direktora Veterinarske stanice Pirot koji je u Vašem intervjuu rekao da je sada pravo vreme za ukidanje zabrane. To se nije desilo. Smatramo da je izvršena velika nepravda prema ljudima na Kružnom putu koji su osudjeni na to da kupuju meso u mesarama, a imali su svoje. Većina njih je živela od uzgoja svinja. Imamo problem i sa viškom zrnaste hrane, ove godine nećemo sejati kukuruz, jer je njegova cena 700 dinara - 50 kg. Obraćali smo se na mnogo adresa, ali odgovora nema. Zašto i posle godinu dana imamo zabranu, a kuge nema. Molimo Vas da pokušate da nam pomognete. Na sajtu Ministarstva poljoprivrede možete pronaći zakon o afričkoj kugi svinja kod domaćih i divljih svinja i merama koje se preduzimaju. To svako može da pročita. Srdačno, meštani sela Berilovac, Izvor, Krupac, Veliko Selo, Mali i Veliki Jovanovac, Trnjana i Ržana.

Nastavili smo dalje. Razgovarali smo  sa  Zoranom Raičevićem, inspektorom u Nišu. Uputio nas na republičkog inspektora Melaniju Mitić. Bila je veoma ljubazna i uputila nas, naravno na Beograd. Dobili smo mejl i evo šta smo poslali !

...................................................................................................

 Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

 Poštovani,

   U selima na Kružnom putu kod Pirota ( Krupac, Izvor, Poljska Ržana...) prošle godine u februara proglašena je epidemija Afričke svinjske kuge. Tom prilikom, po rešenju, neke svinje su odvežene na klanje u privatnu klanicu, a neke eutanazirane.

 Od tada je prošlo više od godinu dana.

 Brojni vlasnici poljoprivrednih gazdinstava iz pomenutih sela pitaju dokle će trajati zabrana.

 Sve ovo inicirano je i nedavnim Rešenjem Ministarstva da se, zbog pojave afričke svinjske kuge u selu Gnjilan, proglasi epidemija i donese Rešenje. 

Za razliku od prošle godine, ovog puta eutanazirane su četiri svinje u privatnom gazdinstvu, a tri su uginule. Svinje u komšiluku su pregledane, uzet uzorak krvi i rezultati su bili dobri, svinje nisu zaražene. Ovoga puta, nijedna svinja u poluprečniku od 3 km. nije eutanizirana, niti poslata na klanje. Za razliku od odluke od prošle godine.   

  S obzirom na pomenutu situaciju, vlasnici svinja u selima na Kružnom putu su sada pod dvostrukom zabranom. Onom koja važi od prošle godine i ovom jer su ugroženo područje.

 S obzirom na veliko interesovanje i brigu vlasnika svinja, neki od njih porodice izdržavaju od toga, obraćamo se ovim mejlom u nadi da ćete nam odgovoriti.

Obaveštavamo vas da ćemo ovo pismo  objaviti na Portalu Pirot Plus online , s obzirom da u  istim postu, objavljujemo i pismo poljoprivrednika.

 Srdačan pozdrav

 Ani press doo Pirot Naxi Plus radio

 Portal Pirot Plus online

Direktor  Nenad Paunović

Novinar

063 320 423