Deponija uspešno realizuje program investicija

07. novembar 2014. 10:27 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Zoran Stanković, direktor Regionalne sanitarne deponije u izjavi za Portal Plus on line i Plus radio istakao je da je uspešna godina za njima, što se investicija tiče. Program investicije za ovu godinu usvojen je kroz davanje saglasnosti na plan poslovanja Deponije, rekao je Stanković.

- Planirano je 12 aktivnosti za sprovođenje investiranja na Regionalnoj deponiji. Do sada je sprovedeno 11, ostala je još izgradnja objekta gde će se smestiti oprema za sekundarnu selekciju na deponiji. U toku ove nedelje oprema će početi da stiže. Mi moramo da pripremimo teren jer se radi o dosta gabaritnoj opremi kao što su pokretne trake i sortirnica koje je neophodno odložiti i zaštititi od vremenskih uslova, kaže Stranković.

Vrednost opreme je 16.950.000 dinara, a radi se o tehnološko – mašinskom projektu koji će biti oslonac za izgradnju ovog postrojenja. Prema rečima direktora Stankovića osnovni cilj je smanjenje otpada koji će biti deponovan.

- Mi smo javno preduzeće i nama nije cilj materijalna dobit već približavanje Pirotskog regiona Evropi, odnosno svim onim smernicama koje Evropa danas radi, a to je sigurno smanjenje količine otpada za deponovanje. Cilj je i da se smanji deponovanje otpada, a da se otpad više reciklira i koristi kao energent, istakao je Stanković.

U međuvremenu došlo je do problema u postupku izdavanja dozvole za izgradnju, za koju je Deponija još tokom leta podnela zahtev.

Zoran Krstić, načelnik Odeljenja za urbanizam rekao je da će zahtev najverovatnije biti odbijen jer podnosilac zahteva ne može biti Regionalna deponija već Opština Pirot zato što je zemljište u svojini Opštine Pirot, Regionalna deponija ima upravljačku mogućnost, ali ne i pravnu kao vlasnik poseda.

Direktor Regionalne deponije odgovorio je da je Opština upoznata sa planovima za izgradnju i da nije u redu da se sada zauzima potpuno drugačiji stav. Opština je jedan od osnivača ovog preduzeća, ali ne može Opština da donese konačnu odluku jer ne investira Opština već preduzeće.

- Mislim da ovde zakon nije u potpunosti ispoštovan jer se na ovaj način zaustavlja projekat, a samim tim i otvaranje novih radnih mesta. Očigledno postoji problem koji nije u interesu građana jer građani Pirota najviše gube iz formalno – sporednih razloga koji zaustavljaju projekat i investicije, rekao je Zoran Stanković.