Deponija i "Sekopak" potpisali Ugovor o unapređenju primarne selekcije otpada na području Pirota

21. maj 2021. 12:38 Gradska hronika Pirot Plus Online

JKP "Regionalna deponija Pirot" Pirot i "SEKOPAK" d.o.o. Beograd, firma koja je vodeći operater ambalažnog otpada u Srbiji, danas su  potpisali Ugovor o poslovno tehničkoj saradnji u sistemu upravljanja ambalažnim otpadom. Ugovorom se definišu kapaciteti i mogućnosti za dalji razvoj primarne selekcije otpada na području grada Pirota.

Violeta Belanović Kokir, generalna direktorka Sekopaka, operatera ambalažnog otpada, da je krajni cilj unapređenje primarne selekcije otpada na teritoriji Pirota

Kako bismo dostigli nivo EU, ključno je da svako preuzme odgovornost za svoje postupke kada je u pitanju reciklaža – i institucije, i privreda, i građani. Ovaj Ugovor o saradnji doprineće unapređenju primarne selekcije otpada kroz edukaciju stanovništva i instaliranje infrastrukture. U narednom periodu biće postavljene specijalne posude za odlaganje ambalažnog otpada čime će ceo sistem primarne selekcije biti podignut na značajno viši novo. Krajnji cilj je da se sav ambalažni otpad u potpunosti reciklira, kaže direktorka Belanović Kokir.

Primarna selekcija otpada, ovim Ugovorom, dobija potpuno novu dimenziju na području grada Pirota, kaže direktor Regionalne deponije Nebojša Ivanov. 

U delu upravljanja ambalažnim otpadom do sada smo imali određene pomake. Prošlog septembra počelo je organizovano prikupljanje PET ambalaže. Početkom godine na osnovu Ugovora o poslovno tehničkoj saradnji prikupljamo karton i otpadni papir iz Kompanije Tigar Tajers, takve ugovore očekujemo i sa ostalim privrednim subjektima. U toku je akcija prikupljanja kabastog smeća iz domaćinstava u okviru akcije "Očisti svoj dom, izbaci sve što ti smeta". Ono što nas očekuje vezano za primarnu selekciju, je da uskoro bude završena javna nabavka za nabavku specijalnih kanti i novih vozila. Imaćemo "mokru" i "suvu" kantu, "mokra" će biti za reciklažni otpad. Do kraja godine očekuje se instaliranje linije za sekundarnu separaciju otpada na Deponiji, a do leta će biti otvoreno i Reciklažno dvorište, kaže Ivanov. 

Primarna selekcija se sprovodi se u saradnji Deponije, Komunalca i Gradske uprave Pirot.