Davor Lazarević: Prošla i ova godina u znaku obeležavanja jubileja

01. februar 2024. 12:47 Kultura Pirot Plus Online

Prošla godina za Istorijski arhiv u Pirotu bila je uspešna i ispunjena brojnim aktivnostima. Direktor Davor Lazarević kaže da je 2023. bila godina značajnih jubileja. U martu je obeležena 80. godišnjica od stradanja pirotskih Jevreja, a u drugom kvartalu godine obeleženo je sto godina od izgradnje Keja.

U okviru stogodišnjice Keja ostalo je da se objavi monografija o istorijatu Keja, koja bi trebalo da izađe iz štampe do sredine ove godine, najavio je Lazarević.

Za ovu godinu takođe je u planu obeležavanje nekoliko jubileja raznim ativnostima. Direktor Istorijskog arhiva kaže da će biti obeleženo 80 godina od oslobođenja Pirota u Drugom svetskom ratu. Prošle godine je objavljen prvi tom o istoriji Pirota u Drugom svetskom ratu i sada se radi na tome da se završi druga knjiga, koja pokriva period od proleća 1941. do septembra 1944. godine, rekao je Lazarević. U okviru toga u septembru će biti priređena jedna izložba, a u planu je i veliki naučni skup u saradnji sa Udruženjem istoričara i Filozofskim faskultetom u Beogradu, dodao je Lazarević.

Tokom 2024. godine biće organizovana i izložbena postavka u znak sećanja na Karla Skacela, Čeha, koji je, prema Lazarevićevim rečima, pre 120 godina došao u Pirot i formirao jednu od prvih apoteka.