Dani nezavisne kulture u Pirotu

18. septembar 2012. 13:42 Kultura Pirot Plus Online

U prostorijama Omladinskog kulturnog centra danas i sutra će biti održana manifestacija Dani nezavisne kulturne scene u Pirotu, u organizaciji Asocijacije Nezavisne kulturne scene Srbije.Asocijacija predstavlja mrežu nevladinih organizaija i neformalnih umetničkih grupa koja okuplja više od 80 članica i godišnje realizuje do 1 500 programa. Profesor Predrag Cvetičanin, potpredsednik Upravnog odbora Asocijacije kaže da su u okviru programa predviđeni performansi, projekcije filmova i prezentacije projekata kao i tribine. Cvetičanin kaže da ovaj projekat ima svoje osnovne ciljeve

-Naša publika je specifična, to su pretežno mladi koji prate alterantivnu kulturu i mi želimo da upoznamo ljude sa tim šta Nezavisna kulturna scena radi. Srešćemo se sa ljudima sa nezavisne scene bez obzira da li su u organizacijama, nezavisni umetnici ili ljudi koji se zanimaju za tu umetnost jer želimo da vidimo koji su njihovi problemi i inicijative. Jedan od najčešćih problema u lokalu je prostor za rad i prezentaciju program. Omladinski kulturni centar ovde u Pirotu odličan je primer saradnje lokalne samouprave i nezavisne kulturne scene. Značajan broj članica asocijacije Nezavisne scene bavi se socijalno angažovanom umetnošću i veliki broj tih programa posvećen je borbi protiv diskriminacije i socijalnog isključivanja umetničkim sredstvima. Jedan od ciljeva ovog programa je da vidimo koji su dometi tog načina delovanja -kaže Cvetičanin.

Danas je u 17 časova, na programu tribina pod nazivom "Novi“ prostori za kulturu i promocija i prezentacija Festivala kratke elektronske forme. Uvodničari na tribini su Dobrica Veselinović i Predrag Cvetičanin. U 18 i 30 na programu je Promocija i prezentacija Sajma kratke elktronske forme. Sutra je na programu tribina pod nazivom "Nezavisna kulturna scena protiv diskriminacije", i projekcija slovenačkog filma Podeljene američke države i severno irskog filma Paradizo. Svi programi odvijaće se u prostoru Omladinskog kulturnog centra. Manifestacija Dani nezavisne kulture u okviru projekta Asocijacije nezavisna kulturna scena Srbije realizuje se uz finansijsku podršku Švajcarskog programa za kulturu na zapdnom Balkanu.