Danas je Svetski dan Roma. Razgovor s povodom - Radmila Nešić, koordinator za romska pitanja

08. april 2021. 09:23 Gradska hronika Pirot Plus Online

Danas je Svetski dan Roma. Ovaj dan ustanovljen je sa ciljem da se ukaže na težak položaj Roma i da se države podstaknu da obrate posebnu pažnju na unapređivanje njihovog položaja.

Taj dan se obeležava u čast prvog Svetskog kongesa Roma, koji je održan 8. aprila 1971. u Londonu. Tada je za romsku himnu proglašena pesma “Đelem, đelem”, a ustanovljena je i romska zastava sa točkom kao centralnim simbolom.

Ove godine navršava se pola veka borbe za prava svih Rama i Romkinja jačanjem vladavine prava, većom socijalnom inkluzijom i iskorenjivanjem primera diskriminacije i marginalizacije romskog stanovništva sve to u cilju unapređenju položaja pripadnika romske nacionalne manjine, kaže Radmila Nešić, koordinator za romska pitanja.

Ona je čestitala je praznik svim Romima i istakla da je ovaj dan od velikog značaja za njih jer teže ravnopravosti sa većinskim stanovništvom. S obzirom na epidemiološku sitaciju i ove godine praznik se obeležava onlajn kampanjom.

Samo kroz veće uključivanje romske nacionalne manjine u sve segmente društva možemo doprineti integraciji romske populacije, kao i njenom mnogo boljem životnom standardu, uz neophodno očuvanje njene tradicije, kulture i jezika, ukazala je Radmila Nešić.

Prema njenim rečima, cilj je da se istakne značaj obeležavanja ovog dana kako bi se skrenula pažnja javnosti na položaj pripadnika romske nacionalnosti u našoj zemlji.