Danas je Svetski dan Roma

08. april 2015. 09:00 Društvo Pirot Plus Online

Danas se obeležava Svetski dan Roma, ustanovljen sa ciljem da se ukaže na težak položaj Roma i da se države podstaknu da obrate posebnu pažnju unapređivanje njihovog položaja.
Taj dan se obeležava u čast prvog Svetskog kongesa Roma, koji je održan 8. aprila 1971. u Londonu. Tada je za romsku himnu proglasena pesma "Đelem, đelem", a ustanovljena je i romska zastava sa točkom kao centralnim simbolom.
Povodom Svetskog dana Roma, predstavnike Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine danas će primiti predsednik Srbije Tomislav Nikolić, najavila je predsednikova služba za saradnju sa medijima.
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički čestitala je danas svim građanima romske nacionalnosti Srbije 8. april, Svetski dan Roma.

Udovički je u izjavi za javnost podsetila na to da je ovaj praznik ustanovljen još 1971. godine, kada je ova odluka doneta na Prvom kongresu Roma održanom u Londonu.

Ona je poručila da Srbija danas želi da istakne da će jačanjem vladavine prava, većom socijalnom inkluzijom i iskorenjivanjem primera diskriminacije i marginalizacije romskog stanovništva doprineti unapređenju položaja pripadnika romske nacionalne manjine u našoj zemlji.

Samo kroz veće uključivanje romske nacionalne manjine u sve segmente društva možemo doprineti integraciji romske populacije, kao i njenom mnogo boljem životnom standardu, uz neophodno očuvanje njene tradicije, kulture i jezika, ukazala je potpredsednik Vlade.

Prema njenim rečima, cilj je da se istakne značaj obeležavanja ovog dana kako bi se skrenula pažnja javnosti na položaj pripadnika romske nacionalnosti u našoj zemlji.
Čvrsto verujem u to da ćemo uz redovne sastanke sa predstavnicima nacionalnih manjina, kao i kroz rad na Akcionom planu za unapređenje položaja nacionalnih manjina u okviru pregovaračkog Poglavlja 23, dalje unaprediti postojeće zakone i obezbediti njihovu punu implementaciju, istakla je Udovički.

Zaštitnik građana Saša Janković je, uoči tog praznika, ocenio da su Romi i dalje najugroženija manjinska grupa u Srbiji, a do sada postignuti rezultati na unapređenju njihovog položaja nisu otklonili ključne prepreke za njihovu socijalno-ekonomsku integraciju.

On je u saopštenju dostavljenom medijima ocenio da bitnije promene u tom pogledu ne može biti bez dosledne primene afirmativnih mera u obrazovanju Roma, zbog čega zaštitnik građana ove godine posebnu pažnju posvećuje potpunom pravnom uređenju tog pitanja.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlović izjavio je da je zadovoljan sprovođenjem Strategije kada je reč o obrazovanju i zdravstvenom položaju Roma dok, kako je rekao, u oblasti stanovanja i zapošljavanja ne može nikako biti zadovoljan.

"U oblasti obrazovanja postignuti su određeni vidljivi rezultati, preko afirmativnih mera upisa učenika u srednje škole i na fakultete, a u nekih 173 osnovnih škola uveden je pedagoški asistent romske nacionalnosti, koji je karika između škole, učitelja, romskog učenika i njegovih roditelja. Time je povećan broj romske dece u osnovnom obrazovanju za 20 odsto", rekao je Mihajlović .

Problemi Roma u Srbiji, su brojni i pre svega se odnose na njihov ekonomski i socijalni položaj, stambene probleme i političku zastupljenost.
"Statistika pokazuje da je jedan Rom sedam puta siromašniji od najsiromašnijeg Srbina, a tek 20 odsto Roma je funkcionalno pismeno", .
Predsednik Saveta za unapređivanje položaja i Dekade uključivanja Roma Nenad Ivanišević istakao da je stanje prava romske zajednice bolje nego u prethodnom periodu ali da je potrebno još mnogo toga da se preduzme kako bi potpuno bila uključena u društvo.

Ivanišević koji je i državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljevanje, boračka i socijalna pitanja, uz čestitku svim građanima romske nacionalnosti za njihov dan, rekao je sinoć da je Vlada Srbije posvećena rešavanju problema sa kojima se suočava romska nacionalna manjina, imajuću u vidu da u vremenu teške ekonomske krize koja pogađa sve građane, njihov problem postaje složeniji.
Kako je saopštilo to Ministarstvo, Ivanišević je dodao da brojni rezultati, kao i izveštaj Evropske komisije, govore u prilog posvećenosti unapređivanju položaja Roma u Srbiji.

"Jasno je da Srbija ima dobre rezultate u sektorima obrazovanja i zdravstva jer je, na primer, procenat romske dece koja se upisuju u prvi razred povećan u poslednjih pet godina za 25 procenata", rekao je on.
Dekadu inkluzije Roma u Srbiji obeležila je spremnost ministarstava i romske zajednice da se aktivno uključe u proces sprovođenja Dekade.