"Dan za zdravlje" - U toku je evropska nedelja prevencije raka grlića materice

24. januar 2017. 13:00 Društvo Pirot Plus Online

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se u Srbiji jedanaest godina zaredom, na inicijativu i pod pokroviteljstvom Evropske asocijacije za borbu protiv raka grlića materice (ECCA). I ovoga puta je to poslednja nedelja januara, odnosno u periodu od 22. do 28. januara. Cilj predstojeće kampanje je da se pažnja stručne i opšte javnosti usmeri ka činjenici da je rak grlića materice i dalje u samom vrhu među uzrocima oboljevanja, a naročito umiranja žena u našoj sredini i da se, shodno tome, moraju intenzivirati aktivnosti na podizanju svesti žena o mogućnosti i neophodnosti korišćenja dostupnih mera prevencije.

Sloganom „Dan za zdravlje“ i ove godine se šalje poruka svim ženama da odvoje vreme kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neku od dostupnih mogućnosti prevencije. Preventivnim pregledima se mogu blagovremeno otkriti rane premaligne promene i sprečiti dalji razvoj bolesti i njen fatalni ishod.

Posebno alarmantna činjenica je da se u našoj zemlji, unazad duži niz godina, beleži jedna od najviših stopa obolevanja i umiranja od raka grlića materice u Evropi. Kada je reč o obolevanju od raka grlića materice, Srbija se nalazi na četvrtom mestu na starom kontinentu, posle Rumunije, Litvanije i Bugarske, dok se po umiranju od ove vrste raka kod žena, naša zemlja nalazi na drugom mestu, odmah iza Rumunije, ističe dr Marina Manić, PR Doma zdravlja.

Ona je posebno naglasila da se u našoj zemlji svake godine registruje skoro 1.300 žena novoobolelih od raka grlića materice, dok godišnje gotovo 500 njih izgubi život u borbi sa ovom bolešću.

Samo u Beoradu, oko 100 žena svake godine umre od ovog maligniteta. Ono što najviše zabrinjava je činjenica da se kod nas više od dve trećine slučajeva raka grlića materice otkriva u odmakloj fazi bolesti, kada samo operativno lečenje nije dovoljno. Složen postoperativni tok i dodatna agresivna terapija dovode do značajnog produženja lečenja, kao i do potencijalnih komplikacija, a sve to uz značajno povećanje troškova i istovremeno smanjenja šansi za izlečenje.

U zvaničnom saopštenju Doma zdravlja navodi se da je važno znati da je rak grlića materice visoko preventabilno oboljenje, a postoje dokazi da se dobro organizovanim skrining programima može sprečiti i do 80% slučajeva ovog maligniteta.

Centar za prevenciju Doma zdravlja Pirot povodom ove nedelje organizuje sledeće aktivnosti:


  • U utorak, 24.januara, sa početkom u 11 sati u prostorijama Centra za prevenciju DZ Pirot predavanje, edukativni film i deljenje propagandnog materijala, za žene udruženja “Zlatno grlo” i naše sugrađane u saradnji sa ZZJZ Pirot i Društvom Srbije za borbu protiv raka podružnica Pirot;

  • Prikazi izložbe u Centru za prevenciju DZ Pirot i Dispanzeru za žene.

  • Predavanja po selima.

  • Pojačan rad kroz ordinaciju izbranih ginikologa, koji istivremeno sprovode organizovan skrining po pozivu savakim radnim danom.


Dr Radmila Zec, koordinator tima za organizovani skrining, istakla je značaj Dispanzera za žene koji godinama unazad sprovodi redovne preventivne preglede i Papnikolau testove, i pre nego što se počelo sa organizovanim skriningom. Kako je objasnila na organizovani skrining pozivaju se žene od 25 do 64 godine. Ovoga puta skrinigom je obuhvaćeno oko 7.000 žena od čega se odazvalo oko 2.700 žena. Dr Zec naglašava da iako se još uvek mali broj žena odaziva pozivu, zahvaljujući skrinigu se do sada otkrilo nekoliko premalignih stanja, ali i kancera.